Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per-Kristian Foss gir Venstre skylda for lav valgdeltakelse

Borgerlige velgere så ingen alternativer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Venstre-leder Lars Sponheims uttalte uvilje til å samarbeide med Fremskrittpartiet kan ha ført til at mange velgere avsto fra å stemme ved valget, tror Høyres Per-Kristian Foss.

Under sperregrensa
Årets valgdeltakelse var den dårligste siden 1927.

73,3 prosent av de stemmeberettigete valgte å avgi sin stemme.

De rødgrønne partiene gikk seirende ut av valgkampen, med Arbeiderpartiet som den soleklare vinneren.

Ap har nå 64 mandater på Stortinget, mens SV og Senterpartiet har 11 hver.

Valgresultatene var derimot en katastrofe for Venstre.

Med 3,8 prosent havner partiet under sperregrensa og får bare to mandater totalt på tinget.

Valgdrama
Allerede under opptellingen av resultatene i går kveld, varslet Venstres leder Lars Sponheim at han kom til å trekke seg fra sitt verv på landsmøtet til våren.

- Dette blir jævlig dårlig ser det ut til. Jeg er lamma og jeg forstår ikke helt hva som har skjedd. Dette er trist. Norge hadde fortjent bedre tall for Venstre enn det vi ser akkurat nå, sa Sponheim til pressen i 21-tiden i går.

Partilederen har ved flere anledninger kommet med en garanti om at Venstre ikke kommer til å sitte i en regjering med Fremskrittspartiet, eller til å bidra til å få en slik regjering stablet på beina.

En skjebnesvangre avgjørelse, ifølge Per-Kristian Foss.

- Ja, jeg tror at flere ville ha stemt, og stemt borgerlig hvis de så en reell mulighet til borgerlig samarbeid, sier Foss til Dagbladet under partiets valgfeiring på Høyres hus i formiddag.

Ikke et reellt alternativ
Med ballonger, bløtkake og brus feiret Høyre seg selv og valgresultatet på 17,2 prosent. Det gir partiet syv flere stortingsmandater enn ved forrige valg.

Partilederen Erna Solberg får mye av æren for den gode oppslutningen.

Men denne kunne altså være enda høyere med Venstres drahjelp, tror Foss.

På valgdagen befant han, seg som de fleste andre partifellene, ved et valglokale i siste forsøk på å verve eller overbevise nølerne og siste liten-velgerne.

- Vi så det jo tydelig. Mange ristet på hodet og følte at det ikke var noe vits å stemme borgerlig, kommenterer Foss.

Krass kampanje slo feil
Oppvasken om hvem som har skylden for den borgerlige fallitten er allerede i gang.

Valgresultatene viser at flertallet stemte borgerlig. Det manglet likevel 0,2 prosent av stemmene for å få et blågrønt flertall på Stortinget.

Utenlandske medier var raskt ute med å gi Siv Jensen skylda for det borgerlige nederlaget.

- Fremskrittspartiet er blitt så store at sentrum i Norge presses stadig nærmere Arbeiderpartiet. Senterpartiet har alt skiftet blokk, og Venstre kan komme til å følge etter, mener Dagens Nyheters korrespondent i Oslo, Björn Lindahl.

- Fremskrittspartiets krasse kampanje, der de kritiserte det de omtaler som snikislamiseringen av Norge, splittet partiene på høyresiden og ville trolig ha gjort det umulig for dem å danne regjering sammen med Jensen, konstaterer The Times, ifølge NTB.

Skylder på krangel
Byrådsleder i Oslo Erling Lae og nestleder i Høyre Jan Tore Sanner tror også kranglingen mellom Fremskrittspartiet og Venstre er mye av årsaken til valgnederlaget.

- Krangelen mellom Siv Jensen og Lars Sponheim har vært frustrerende for velgerne og sporet av debatten. Bortsett fra det tekniske er nok det noe av grunnen til at vi ikke fikk byttet ut regjeringen, sier Lae til Dagbladet.no.

- Det har ikke vært noen drahjelp at Frp og Venstre har utstøtt garantier mot hverandre og brukt valgkampen til å si at de er i mot hverandre. Tvert i mot ser man at Høyre har blitt kraftig belønnet for vår posisjon om at vi var åpne for samarbeid. Tidlig i valgkampen hadde vi målinger helt nede på 11-tallet, men nå endte vi på 17 prosent, sier Sanner til Dagbladet.

- Det er litt blandende følelser i dag. På en side har det vært viktig for oss å gjenreise partiet. Samtidig er vi lei oss for at det borgerlige flertallet røyk, sier Sanner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling