Per Kristian Orderud (46): Rolig og traust bonde

Odelsgutten på Orderud, Per Kristian Orderud (46), beskrives av venner som skoleflink, rolig og snill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også etter at han ble landskjent i forbindelse med trippeldrapet på søsteren og foreldrene, har han framstått som en rolig, forsiktig og traust bonde. Han har aldri ønsket å uttale seg offentlig, til tross for de alvorlige beskyldningene som er rettet mot ham. Etter at han slapp fri fra varetekt, ønsket han bare å leve i ro.

Allerede i barneårene skal han ha vært glad for å hjelpe til på gården i Sørumsand. Ved siden av skolen og friidretten var dyra og gården hjemme hans største interesse. Han var ivrig på skolen, og fikk 22 år gammel en god eksamen fra Landbrukshøgskolen. Da han var ferdig i militæret i 1978, begynte han å studere jus ved Universitetet i Oslo.

Ved siden av studiene jobbet han full tid og vel så det hjemme på gården. Det var grunnen til at han først åtte år etter at han startet på jusstudiene avla sin embetseksamen. Men etter avlagt eksamen, startet han aldri å praktisere jus. Det var bonde han ville bli.

Kanskje nettopp derfor ble det vanskelig for Per å akseptere at faren Kristian ikke ville overføre gården. Da Veronica kom til gården hadde Per hatt ansvaret for gårdsdriften i 15 år uten at han hadde fått overta. Eiendomstvisten endte i august 1998 i Nes herredsrett. Striden handlet om gyldigheten av et skjøte på gården. Politiet mener striden om gården utløste trippeldrapet pinsen 1999.

I voksen alder skal Per heller ikke hatt noe godt forhold til søsteren Anne. I løpet av det siste året Anne levde, skal de to ifølge VG bare ha snakket sammen en eneste gang. I et testamentet som ble funnet på hytta hennes i Risør etter at hun var død, sto det at broren ikke skulle arve henne. Testamentet er ikke gyldig, ettersom det er bare er underskrevet av et vitne og ikke to, slik som loven krever.

Etter at Per ble sluppet ut av varetekt, har han kjempet for å få arven sin. Men Høyesteretts kjæremålsutvalg slo i mai fast at han ikke kunne få arven etter foreldrene Kristian (80) og Marie (84) før straffesaken er avgjort. Dersom Per ikke blir dømt for drapene, kan han arve både foreldrene og søsteren Anne. Ifølge VG dreier det seg om verdier for rundt 10 millioner kroner, gården inkludert. (NTB)