Per Kristian Orderud tar ingenting for gitt

Drapssiktede Per Kristian Orderud håper på å bli løslatt, men tar ingenting for gitt foran lagmannsrettens kjennelse i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedre Romerike forhørsrett løslot onsdag Per Kristian og Veronica Orderud, men de har måttet sitte fengslet i påvente av Eidsivating lagmannsretts kjennelse som kommer mandag.

- Han tar dette svært tungt, og spør meg stadig hvordan jeg tror det går, sier hans forsvarer, advokat Cato Schiøtz, til NTB.

Skisse av åstedet

Kristin Kirkemo (26) skal i politiavhør ha tegnet en skisse av åstedet for trippeldrapet, kårboligen på Orderud gård. Skissen ble lagt fram i lagmannsretten fredag, skriver flere aviser søndag.

26-åringen skal ha tegnet en skisse med flere detaljer, blant annet skal hun ha påvist hvor sikringsboksen befinner seg. Hun skal også ha tegnet en rekke små ruter som er i dørene på terrassen der den eller de som utførte trippeldrapet brøt seg inn, ifølge VG.

Kristin Kirkemo skal i avhør ha hevdet at ekteparet Orderud i et selskap lille julaften i fjor snakket om hvordan man kunne ta livet av Per Kristian Orderuds foreldre, Kristian og Marie. Kirkemo påstår at ekteparet Orderud, eller bare en av dem, lagde en skisse av kårboligen i Sørumsand i selskapet.

Både Veronica og Per Kristian Orderud avviser at de skal ha tegnet noen skisse. Ekteparets forsvarere, Cato Schiøtz og Frode Sulland, mener Kirkemo kan ha laget skissen fordi hun selv har vært på åstedet.

- Min klient har ikke vært på åstedet, men laget skissen for politiet ut fra hva hun hørte lille julaften, sier Kristin Kirkemos forsvarer, advokat Tor Kjærvik til VG.

Vådeskudd

Et vådeskudd skal ifølge Kristin Kirkemo ha blitt avfyrt inne i stuen på Orderud gård lille julaften i fjor. Ingen kulemerker skal foreløpig være påvist i boligen.

26-åringen hevder at hun hadde med seg to pistoler som hun overleverte til Veronica og Per Kristian Orderud i selskapet lille julaften. Om ettermiddagen satt hun og fiklet med en av pistolene i stuen. Hun skal ha kommet borti avtrekkeren slik at et skudd plutselig gikk av, skriver Aftenposten.

Dersom politiet skulle finne merker etter kuler, kan det skape problemer for Orderud-ekteparet, som avviser å ha sett noe våpen verken før, under eller etter julefesten.

- Jeg vil ikke bli overrasket om politiet finner kulemerker i veggene. Mye tyder på at Kristin Kirkemo har vært i besittelse av våpen. Det springende punktet er likevel om det er blitt overlevert våpen, sier Cato Schiøtz til Aftenposten.

Pistoltyveri

En av pistolene som ble brukt da drapene ble utført kan ha blitt stjålet i juli i fjor fra Fannefjord Pistolklubb i Molde, skrev VG lørdag. En Ruger kaliber 22 pistol som ble stjålet fra klubben er funnet hjemme hos den drapssiktede Lars Grønnerød.

Disse opplysningene støtter tilsynelatende opp om vesentlige deler av politiforklaringene til Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød om at Kirkemo hadde skaffet to pistoler i Molde.

(NTB)