Per og Veronica føler seg motarbeidet av politiet

- Noe av det verste jeg har opplevd, sier Tore Sandberg.

SVARER IKKE:  Per og Veronica Orderuds advokater har sendt klage til sivilombudsmannen. De mener politi og påtalemyndigheter prøver å trenere gjenopptagelsen ved ikke å svare på henvdendelser. Her er ekteparet fotografert hos Veronicas mor når de hadde permisjon fra fengsel i 2007. Foto: Jørn H. Moen
SVARER IKKE: Per og Veronica Orderuds advokater har sendt klage til sivilombudsmannen. De mener politi og påtalemyndigheter prøver å trenere gjenopptagelsen ved ikke å svare på henvdendelser. Her er ekteparet fotografert hos Veronicas mor når de hadde permisjon fra fengsel i 2007. Foto: Jørn H. MoenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Trippeldrapsdømte Per og Veronica Orderud har bedt om å få saken sin gjenopptatt.

Nå mener Orderud-parets advokater at begjæringen om gjenopptakelse blir trenert eller direkte motarbeidet av politi og påtalemyndighet.

De har derfor klaget til sivilombudsmannen.

Ikke besvart
Advokat Frode Sulland, som representerer Veronica, sier til Dagbladet at arbeidet med å framsette en begjæring om gjenåpning av trippeldrapssaken har pågått i åtte år.

MANGLER BILDER: Advokatene til ekteparet mener det fins bildemateriale i Orderud-saken som politiet ikke vil frigi. Foto: Jørn H. Moen
MANGLER BILDER: Advokatene til ekteparet mener det fins bildemateriale i Orderud-saken som politiet ikke vil frigi. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

— Begjæringen til Gjenopptakelses-kommisjonen ble sendt i desember 2005. Første del av begrunnelsen for begjæringen ble sendt 17. april i år. Den øvrige delen av grunnlaget skulle bli oversendt før sommeren, men det klarer vi ikke. Henvendelser blir bare delvis eller ufullstendig besvart, eller ikke besvart i det hele tatt verken fra Romerike politidistrikt, statsadvokaten eller riksadvokate, sier Sulland.

Advokaten sier dette er årsaken til at de har klaget til sivilombudsmannen over sein saksbehandling og manglende svar fra politi og påtalemyndighet.

- Det er alvorlig å motarbeide en gjenopptakelsesprosess, sier Sulland.

DNA-analyse
Tore Sandberg, som i flere år har arbeidet med gjenopptakelsessaken, sier til Dagbladet at det de nå opplever, er bortimot det verste han har opplevd som privatetterforsker.

ÅSTEDET: Soverommet der Kristian Magnus Orderud ble funnet skutt. Foto: Politiet
ÅSTEDET: Soverommet der Kristian Magnus Orderud ble funnet skutt. Foto: Politiet Vis mer

— Dette gjør vårt arbeid umulig, i hvert fall innebærer det en betydelig forsinkelse, sier Sandberg.

Advokatene har ba i september 2008 om å få utlevert en rekke beslag til private undersøkelser med henblikk på fingeravtrykk og DNA-analyse.

— Vi mener dessuten at en del beslag er mangelfullt etterforsket, sier Sandberg.

Etter det Dagbladet får opplyst, vil advokatene og Sandberg ha utlevert beslag fra Lars Grønnerøds leilighet på Frogner i Oslo. Det gjelder magasin til skytevåpen og ammunisjon, en finlandshette og dynamitt med tennere.

Attentat
Dette siste kan relatere seg til attentatforsøket mot Anne Orderud Paust i Myntgata i Oslo sommeren 1998.

ALVORLIG:  Advokat Frode Sulland mener det er alvorlig å motarbeide en gjenopptagelsessak. Foto: Foto: Lise Åserud / SCANPIX
ALVORLIG: Advokat Frode Sulland mener det er alvorlig å motarbeide en gjenopptagelsessak. Foto: Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

— Vi har bedt om å få tilgang til ståltråd og tape, som ble beslaglagt av oslopolitiet i den forbindelse, sier Sulland.

Fra kårboligen på Orderud, hvor trippeldrapet skjedde, har de begjært utlevert prosjektiler, hår, patronhylse og glassbiter. For advokatene og Sandberg er det satt spørsmålstegn ved om drapsmennene kom seg inn døra i første etasje eller om de knuste verandadøra fra utsida, slik politiet hevder.

Det er i den forbindelse glassbitene i stua er interessante.

Fra en bolig i Oslo har de begjært utlevert beslaglagte metalltråder og tape. Det var fra denne boligen at det også var ringt en samtale til 180, men det ble aldri fastslått om det var denne samtalen som varslet drapene.

UMULIG: Privatetterforsker Tore Sandberg mener politiet gjør hans arbeid nesten umulig. Foto: Tore Meek / SCANPIX
UMULIG: Privatetterforsker Tore Sandberg mener politiet gjør hans arbeid nesten umulig. Foto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer

Samtalen var et av de heteste sporene i trippeldrapssaken. En mannsperson ringte «Opplysningen 180» og varslet at han kom til å drepe Anne Orderud Paust og foreldrene hennes. Dette skjedde bare uker før trippeldrapet pinseaften 1999.

Drapstrussel
Sulland sier at de har klaget til statsadvokaten i Oslo over avslag på utlevering av beslag.

— Etter åtte måneder har vi ikke fått svar på klagen, sier Sulland.

Sandberg rettet 19. november i fjor en henvendelse til Romerike politidistrikt vedrørende anonyme trusselbrev som blant annet inneholdt drapstrusler mot en av aktorene i Orderudsaken, statsadvokat Olav Helge Thue.

— Vi har ikke fått svar, fortsetter advokaten.

PERMISJON: Skohandel på Manglerud senter i 2007. Foto: Jørn H. Moen
PERMISJON: Skohandel på Manglerud senter i 2007. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Sulland rettet 10. desember i fjor en henvendelse til Romerike politidistrikt med anmodning om å få utlevert saksdokumenter, som har kommet inn etter at rettskraftig dom i Orderudsaken falt i 2002.

Under press
— Vi vet at det ha skjedd, sier han.

Advokaten mener at det fins billedmateriale i saken, som ikke er framlagt. Dette materialet har de også bedt om å få utlevert, uten respons.

Sulland sier at de nå lever under et sterkt press fra gjenopptakelseskommisjonen om å få innlevert den fullstendige begjæringen.

TRIPPELDRAPSDØMT: Per og Veronica Orderud kjemper fremdeles for sin uskyld. Foto: Jørn H. Moen
TRIPPELDRAPSDØMT: Per og Veronica Orderud kjemper fremdeles for sin uskyld. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

— Det burde være totalt unødvendig for oss å måtte ta rettslige skritt for å få det materialet vi ber om. Det måtte vi i forbindelse med det såkalte barnålsbeviset, og nådde fram i Høyesterett, sier advokaten.

Dagbladet sendte i går en e-post til riksadvokatens kontor og ba om en kommentar, men uten å få svar.