Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Per og Veronica skulle drepe

- Jeg fikk inntrykk av at det var Per og Veronica som skulle utføre drapene, sa Kristin Kirkemo Haukeland i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv trodde hun ikke de mente alvor før Per Orderud ble sint på henne. Men fortsatt mente hun det måtte være en fleip da ekteparet og Lars Grønnerød lille julaften 1998 skal ha planlagt drapene i kårboligen.

Hun forklarte seg inngående om planleggingen. De skulle bruke hele dresser som kunne tilintetgjøres etterpå. Over skoene skulle de ha sokker og veien inn til kårboligen skulle gå til venstre rundt skogholtet før de knuste glassdøra på verandaen.

- Og dette hadde du skaffet våpen til uten å forstå noe som helst, spurte aktor.

- Jeg trodde de skulle ha våpen til egen beskyttelse da jeg kom med våpnene. Da planleggingen startet, var pistolene levert, svarte Kristin.

- Det var Lars som kom med ideen om at det skulle brukes engangsdresser. Det er det ingen tvil om, sa tiltalte i sin forklaring.

Drapene skulle skje om natten mens de sov og så snart som mulig. Det måtte også skje mens Anne og Per Paust var på besøk, forklarte Kirkemo Haukeland.

- Ba om torpedo

Før attentatene mot ekteparet Paust sommeren 1998 spurte Veronica Orderud om søsteren kunne skaffe en torpedo, ifølge Kristin Kirkemo Haukeland.

Aktor i Orderud-saken spurte tirsdag ut Kirkemo Haukeland i Eidsivating lagmannsrett.

Etter de to mislykkede attentatene skal Kristin ha blitt spurt om hun kunne skaffe håndvåpen til søsteren.

- Reagerte du ikke på at din veloppdragne søster, gift med en bonde på Sørumsand, spurte om noe slikt, ville aktor, Olav Thue, vite.

- Jeg var i den tiden stort sett ruset hele tiden og glemte det meste like etter at jeg ble spurt, svarte Kristin.

Den gang forsto jeg ikke hva det handlet om, men det gjør jeg nå, sa Kristin. Aktors eksaminasjon tar nå sikte på både å få fram at ekteparet Orderud står bak drapene og at Kristin Kirkemo Haukeland må ha forstått hva hun var med på.

- Jeg bare så på

- Jeg satt en liten stund og så på da Lars Grønnerød instruerte Per og Veronica i bruken av pistolene på lille julaften, men jeg deltok ikke, forklarte Kristin Kirkemo Haukeland i retten tirsdag.

For Kirkemo Haukeland er det helt avgjørende at lagretten tror henne på dette punktet.

Aktors utspørring tok tirsdag sikte på å få fram hvordan avhørene av Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo da de satt i varetekt har påvirket forklaringen deres.

- Lars hadde lært meg at jeg i hvert fall ikke måtte si noe til politiet. Så oppdaget jeg at han av alle hadde fortalt om pistolkjøpet mitt i Molde.

- Da ble jeg forbanna, sa Kristin Kirkemo Haukeland. Og så begynte hun å fortelle politiet om drapsplanleggingen.

(NTB)

<B>BA OM TORPEDO: Kristin Kirkemo Haukeland forklarte i retten i dag at hennes søster ba henne om å skaffe en torpedo.
Hele Norges coronakart