- Per og Veronica skulle utføre drapene

FROGNER (Dagbladet): - Det var Per og Veronica som skulle utføre drapene, hevder drapstiltalte Kristin Kirkemo Haukeland. I retten i går sa hun at fire mennesker skulle drepes i kårboligen på Orderud. Anne Orderud Paust og Per Paust skulle drepes først, siden de var raskest til beins.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalebeslutningen i Orderud-saken bygger i stor grad på Kristins politiforklaringer, der hun hevder drapene ble planlagt på Orderud gård lille julaften 1998. I går var det Kristins tur.

09.22: Kristin Kirkemo Haukeland går med sikre skritt fra sin plass på tiltalebenken, og setter seg i vitneboksen foran de seks dommerne. Aktor Jørn Sigurd Maurud vil hun skal fortelle om forholdet til søsteren Veronica.

- Forholdet vårt er ikke tett, men jeg har jo et slags inntrykk av Veronica. Hun har sine egne meninger og har alltid nese for den veien hun vil gå. Da er det ikke mye som stopper henne. På tiltalebenken vender Veronica ansiktet bort.

- Hva var bakgrunnen for at du brakte våpen til Orderud gård? spør Maurud.

- Etter attentatene mot Anne og Per Paust spurte Veronica og Per meg om jeg kunne skaffe våpen. De sa de trengte det til egen beskyttelse på grunn av det som hadde skjedd, og fordi det hadde skjedd så mye merkelig på gården.

- Men hvorfor spurte de deg om det?

- De så vel på meg som en kriminell som lett kunne få tilgang til våpen, svarer Kristin, som kort tid før fortalte retten at hun i denne perioden også misbrukte narkotika. Ifølge Kristin ba ekteparet Orderud om kraftige automatiske håndvåpen, med lyddempere. Også hennes daværende kjæreste Lars Grønnerød skal ha bli spurt om han kunne skaffe våpen i etterkant av attentatene sommeren 1998, hevder Kristin.

Kristin sier hun deretter dro til juleselskapet på Orderud. Hun sier Veronica sto inne på kjøkkenet, og at hun gikk rett inn dit og overleverte pistolene.

- Tidligere har du nektet for at du hadde med deg våpnene fra Molde til Orderud, påpeker Maurud.

- Ja, jeg følte jeg ikke ville bli trodd hvis jeg sa at jeg hadde hatt dem med på flyet. Alle vet jo at det er kontroll på fly, forklarer Kristin.

Veronica hevdet i retten onsdag at Kristin før juleselskapet lille julaften siktet på henne, og at hun løsnet et skudd. Kristin hevder at det gikk av et vådeskudd.

- Veronica kom inn til meg på kammerset. Hun senket bagen med våpnene ved siden av seg. Idet den slo i bordkanten, gikk det av et skudd. Jeg ble like overrasket som Veronica, hevder Kristin.

11.15: Kristin setter seg bedre til rette i stolen når statsadvokat Maurud ber henne fortelle hva som skjedde etter at de andre gjestene dro fra juleselskapet. Bare Veronica, Per, Lars og Kristin var igjen.

- Det ble prat om vådeskuddet. Veronica eller Per ba meg hente våpnene. Lars sa hvordan han trodde at det med vådeskuddet kunne ha skjedd, forteller hun.

Kristin sier hun hentet våpnene, og beskriver hva som skjedde i kammerset på Orderud: På bordet lå patronene strødd. Etter tur viste Lars de to andre hvordan de skulle fylle magasinet med patroner. Både Per og Veronica fikk prøve, hevder Kristin.

Hun sier Per, Veronica og Lars hadde på seg engangshansker.

- Egentlig følte jeg meg ikke særlig vel til pass med å være der. Jeg ryddet sammen mine julegaver. Da ble det prat om å ta livet av Anne, hennes mannn og hennes foreldre. Det var Per og Veronica som fortalte det til Lars. De redegjorde for falske underskrifter i forhold til gårdstvisten og at de derfor ikke kunne risikere en ny rettssak. Jeg står i rommet ved siden av, tre meter unna. Det blir da pratet om hvordan drapene skal utføres, hvordan de skal ta seg til huset, utstyr de må ha på seg, forteller Kristin.

Hun sier at Lars ga råd om at de kan trekke raggsokker utenpå skoene for ikke å sette spor. De tre snakket også om å bruke lakkeringsdresser for å unngå å legge igjen hår eller andre spor. Ifølge Kristin planla de å ta livet av Anne og Per Paust først, siden de var raskest til beins.

- Jeg sier: er det ikke litt drøyt å ta livet av dem på grunn av en rettssak? Per blir sinna. Han sa: «Skjønner du ikke at dette er alvorlig. Enten må de dø eller så dør vi», forteller Kristin.

På dette tidspunktet under juleselskapet følte hun seg så utilpass at hun ville reise tilbake til Oslo.

- Jeg sa at jeg syntes det var ganske vanvittig. Det hørtes ut som en amerikansk actionfilm at man skulle ta livet av fire stykker for å få slutt på en rettssak, forteller Kristin.

I romjula etter juleselskapet dro Kristin til Trondheim. Der møtte hun en mann som tidligere hadde jobbet som torpedo. Hun spurte om han fremdeles drev med slikt, og om hvor mye det kostet.

- Det går bare ei uke etter drapsplanleggingen på Orderud og så kommer du med en slik forespørsel?

- Jeg trodde ikke det man diskuterte lille julaften kom til å skje. Jeg spurte av ren nysgjerrighet, sier Kristin.

Hun har i avhør sagt at ekteparet Orderud sommeren 1998 spurte henne om hun kunne skaffe en torpedo som kunne likvidere noen, og hva det eventuelt ville koste.

*

13.10: I pausen går Kristin raskt inn på pauserommet sammen med sin ektemann. Heller ikke i lunsjpausen satt hun sammen med de andre aktørene. For første gang siden rettssaken starter, spiste hun ikke i kantina sammen med advokater og journalister.

Etter pausen vil aktor Maurud vite hvorfor Kristin i avhør har gitt seks ulike forklaringer på hvor hun var drapsnatta. Hun svarer at hun surret mye med datoene, og at hun ikke fikk veiledning til å finne ut hva som skjedde hvilke datoer. I retten forteller hun at hun kjørte aviser drapsnatta.

- Veronica sier at hun ikke tror du skjønner konsekvensen av hva du har sagt i avhør. Skjønner du det?

- Ja, svarer Kristin bestemt.

- Du skjønner at forklaringene du har kommet med er helt ødeleggende for Per og Veronica dersom de ikke er sanne? spør Maurud.

- Jeg forstår hva det betyr, sier Kristin, og legger til at hun ikke vil endre forklaringen sin.

- Det er grusomt urettferdig hvis det ikke er sant?

- Ja, men det er også grusomt urettferdig å bli trakassert i pressen, når det blir sagt usannheter om en selv. Jeg synes jeg er urettferdig behandlet, framholder Kristin.

14.40: Når Kristins egen forsvarer, Tor Kjærvik, overtar utspørringen, får Kristin mulighet til å utdype dette. Hun hevder at det ikke er riktig når hun blir beskyldt for å være en tyv. Hun sier det heller ikke er rett at hun har mistet omsorgen for sønnen sin.

- Det er en frivillig ordning at sønnen min bor hos min far.

På spørsmål om hvilke tanker hun gjør seg om forklaringen søsteren Veronica ga i retten, svarer hun: - Jeg vet at det er løgn.

- Hvorfor skulle hun lyve?

- Det er vel for å sette seg selv i et bedre lys, og legge skylda på andre.

<B>TER SEG SCENEVANT:</B> Kristin Kirkemo Haukeland går med rak rygg og faste skritt, og er den eneste av de fire tiltalte som tillater fotografering til og fra rettsforhandlingene.