Per Orderud hjalp til med Sandbergs ruteknusing

Brukte permisjonsdagen til draps-rekonstruksjon.

RYDDEGUTT: En nysgjerrig Per Orderud ble med for å se på og hjelpe til med feiing av glass da privattetterforsker Tore Sandberg skulle lage video om hvor vanskelig det angivelig var å knuse verandadøra på Orderud gård.  Foto: TORE SANDBERG og SCANPIX
RYDDEGUTT: En nysgjerrig Per Orderud ble med for å se på og hjelpe til med feiing av glass da privattetterforsker Tore Sandberg skulle lage video om hvor vanskelig det angivelig var å knuse verandadøra på Orderud gård. Foto: TORE SANDBERG og SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dagen før Tore Sandberg skulle presentere sine nye Orderud-funn på journalistkonferansen Skup i Tønsberg,  deltok en av hovedpersonene i produksjonen av video og bilder.

— Jeg måtte jo se hvordan det fungerte. Men man kan vel si at jeg hadde en ganske ubetydelig rolle i testingen, sier Per Orderud til Romerikes Blad.

Det var da Tore Sandberg skulle demonstrere sin teori om hvordan glassruta i ei verandadør ble knust, at den trippeldrapsdømte oppdragsgiveren ble med til et lagerlokale. Der knuste Sandberg og hans medhjelpere fem glassruter av det de mener er tilsvarende type som den som ble knust drapsnatta 22. mai 1999.

- Kostet glass
Privatetterforskeren mener ruta ble knust fra innsida ved bruk av en glasskjærer, for å fingere et inbrudd som skulle skjule hvordan drapene egentlig ble begått. Noe av formålet med Sandbergs test var å vise at det ifølge ham var svært vanskelig å knuse den aktuelle ruta uten egnet redskap.

Videoene fra glassknuser-seansen ble, sammen med det mye omtalte påståtte kulehullet i ei skyvedør,  vist fram for flere hundre journalister under åpningen av Skup-konferansen. Men den profilerte assistenten holdt seg bak kameraet.

- Jeg visste faktisk ikke at Per skulle ha permisjon den dagen, men da han ringte og ville møte meg ble det mest praktisk at han ble med og så på dette i lagerlokalet, sier Sandberg, som understreker at Orderud ikke var aktiv i selve knusingen.

- Vi målte blant annet hvor langt unna glasskårene landet, så da måtte vi jo fjerne dem mellom hver knusing. Da var Per frampå med kosten og var ryddegutt, sier privatetterforskeren til Dagbladet.no

Han har jevnlig møter med Per og Veronica Orderud for å holde dem orientert om framdriften i etterforskningen, som er finansiert gjennom ekteparet som ennå soner fengselsstraffen etter Norges mest omtalte drapssak.

— Klart det er spennende å følge med på arbeidet. Jeg prater med Tore hver gang jeg har permisjon, sier Per Orderud til Romerikes Blad.

- Avslører alt før sommeren
Målet er at nye indisier og bevis skal føre til en gjenopptagelse av hele drapssaken.

- I samarbeid med advokat Frode Sulland legger vi opp løpet slik jeg mener det bør gjøres, og Per eller Veronica legger ingen føringer på hva jeg iverksetter, sier Sandberg.

Han har blant annet vært i kontakt med flere personer som ifølge ham sitter på svært interessante opplysninger og som ikke ble avhørt av politiet. Etter planen skal en svært omfattende pakke med dokumentasjon overleveres Gjenopptagelseskommisjonen før sommeren. I mellomtida har Sandberg frie tøyler.

- Både Per og Veronica har gjort det klart at vi kjører dette så langt det er praktisk mulig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer