SIER DE FANT KULEHULL: Mette og Lars Orderud i januar 2005, over 2000 dager etter trippeldrapet i kårboligen på Orderud gård.  Foto: JON TERJE H. HANSEN/DAGBLADET
SIER DE FANT KULEHULL: Mette og Lars Orderud i januar 2005, over 2000 dager etter trippeldrapet i kårboligen på Orderud gård. Foto: JON TERJE H. HANSEN/DAGBLADETVis mer

Per Orderuds fetter anmelder etterforskerne for ærekrenkelse

Mener de er beskyldt for å ha plantet kulehullet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Mette og Lars Orderud anmelder nå Orderud-etterforskerne for ærekrenkelse, melder Romerikes Blad.

Det var Mette og hennes ektemann Lars, fetter av den dømte Per Orderud, som fant det omstridte kulehullet privatetterforsker Tore Sandberg la fram som nytt bevis i Orderud-saken under helgas Skup-konferanse.

Avviste ny etterforskning
Ekteparet sier de fant kulehullet 17. desember 2004, snaue to uker etter at boligen ble frigitt av politiet og to år etter at dommen falt i Orderud-saken. Ekteparet skulle da klargjøre kårboligen for utleie.

Fem dager senere sendte deres advokat Frode Sulland brev til politiadvokat Bjørn Arne Tronier ved Romerike politidistrikt, der han krevde at kulehullet ble undersøkt.

1. mars 2005 svarte politiadvokat Tronier at «politiet ikke har funnet grunnlag for å foreta ytterligere etterforskning i denne sak som er rettskraftig avgjort».

Under Skup-konferansen refererte NRK til ikke navngitte kilder som skal ha vært «etterforskere som saumfarte kårboligen» og «kilder i politiet som kjenner saken godt».

De skal ha påstått at kulehullet i kårboligen var plantet.

- Beskyldt for planting
Mette og Lars Orderud føler seg derfor direkte beskyldt for å ha plantet kulehullet.

— Jeg synes det er ille at de kan komme med slike beskyldninger. Vi føler oss mistenkt, for det var jo jeg og Lars som hadde nøklene etter at boligen ble frigitt, sier Mette Orderud til Romerikes Blad.

De nekter for å ha plantet kulehullet.

Det var fredag i forrige uke at privatetterforsker Tore Sandberg presenterte flere nye funn og teorier om Orderud-drapene. På journalistkonferansen Skup i Tønsberg viste han blant annet fram et hittil ukjent kulehull fra kårboligen.

Han mener kulehullet, som ble funnet i nærheten av trappa i andreetasje i boligen, kan vise at det var Anne Orderud Paust som var målet fra drapshandlingene, og ikke Per Orderuds foreldre, Marie og Kristian Orderud, som politiet har lagt til grunn.

Det var natt til pinseaften, 22. mai 1999, at de tre ble skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum i Akershus.

Usikkerhet om kulehull
Olav Helge Thue, aktor i Orderud-saken, sa kort tid etter Sandbergs presentasjon at han ikke tror opplysningene vil føre til at saken blir gjenopptatt, og at de ikke endrer konklusjonene i saken.

Om kulehull-funnet sa Thue:

- Jeg er overrasket hvis det viser seg at det er funnet et kulehull i kårboligen. Vi mener vi har funnet det som er å finne der. Men dette må selvsagt undersøkes nærmere, sier Thue til Dagbladet.no.

- Jeg er forundret og overrasket. Men om det er noe kulehull er ikke godt å si, når det ikke er funnet noen prosjektiler, sier han.

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier sier til Romerikes Blad at han ikke var kjent med anmeldelsen, og at han derfor ikke ønsker å kommentere saken.

NYE BEVIS: Privatetterforsker Tore Sandberg la frem nye bevis i Orderudsaken på SKUP-konferansen i Tønsberg. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
NYE BEVIS: Privatetterforsker Tore Sandberg la frem nye bevis i Orderudsaken på SKUP-konferansen i Tønsberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer