Per Paust skulle også drepes

Diplomaten Per Paust skulle likvideres nattetid i kårboligen på Orderud gård sammen med sin kone Anne Orderud Paust og hennes foreldre, Kristian Magnus (81) og Marie (84). Dette har Kristin Kirkemo Haukeland (27) forklart til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hennes rystende detaljforklaring om drapsplanleggingen under juleselskapet er en bærebjelke i aktoratets sak mot de fire tiltalte i trippeldrapet.

Ifølge Kristin var planen at Per Paust og kona Anne Orderud Paust skulle drepes først fordi de var raskest til beins. Deretter skulle de gamle foreldrene til Per Kristian Orderud likvideres. Kristin hevder at de fire skulle drepes mens de var samlet i den moderne kårboligen på Sørumsand.

27-åringen insisterer på at hun selv aldri deltok i drapsplanleggingen, men overhørte samtaler mellom de tre andre tiltalte.

Per Paust døde av lymfekreft tre uker før de dødelige skuddene, som falt natt til 22. mai 1999 nettopp i kårboligen på Orderud gård.

Ble på gården

Kristin og Lars Grønnerøds forklaringer om drapsplaner og våpenbytte kan koste ekteparet Orderud 21 års fengsel. Kristins forklaringer kan også føre til at hun selv blir dømt for medvirkning - og at hun tar med seg ekskjæresten Lars Grønnerød i fallet.

Kristin Kirkemo Haukeland har i en rekke politiavhør gitt detaljerte forklaringer om det hun så og hørte under juleselskapet hjemme hos Per Kristian og Veronica Orderud lille julaften 1998.

Det er på det rene at en rekke familiemedlemmer, deriblant mamma Bodil Kirkemo, pappa Sverre Martin Kirkemo og bror Ole Robert Kirkemo, kom til gården på ettermiddagen 23. desember.

Samtlige av de fire tiltalte forklarer at alle fire ble værende igjen på gården etter at resten av selskapet dro.

Kristin har forklart til politiet at hun fikk inntrykk av at det var Per Kristian og Veronica Orderud som skulle drepe de fire familiemedlemmene mens de sov i kårboligen. Kristin hevder også at hun hørte Lars ble spurt om å være med. Både Per Kristian og Veronica blånekter for at de har kjennskap til drapene.

27-åringen påstår at det var Per som planla hvordan de skulle komme seg til kårboligen uten å bli sett. Ifølge Kristin ville Per bruke tape eller en glasshammer for å unngå bråk når man knuste glasset i inngangsdøra på baksiden av kårboligen.

Ifølge Kristin snakket de tre medtiltalte om å bruke kjeledresser med hette for ikke å legge igjen spor. Politiets teori er nettopp at morderne hadde på seg kjeledresser under drapene. Per Kristian har forklart politiet at ekteparet disponerte engangskjeledresser med fotposer i forbindelse med fjøsutstillinger. Ifølge Kristin var et av temaene under planleggingen at de måtte kutte strømmen for ikke å utløse en eventuell alarm. Veronica skal imidlertid ha opplyst at svigerfaren ikke hadde alarm, men hadde plassert ei hagle under senga.

- Oppspinn

Veronica Orderud erkjente etter hvert at det ble avfyrt et vådeskudd på gården lille julaften, men benekter på det sterkeste at det ble planlagt drap. Både Per Kristian og Veronica hevder at Kristin og Lars sine forklaringer er oppspinn.

Lars Grønnerød sier at Kristin overleverte våpen til ekteparet, men han nekter for å ha deltatt i drapsplanlegging og våpenopplæring.

  • Kristin Kirkemo Haukelands advokat Tor Kjærvik, reagerer på gårsdagens førstesidetittel i Dagbladet.

- Det burde gått fram av tittelen at dette var en påstand fra en av de andre tiltalte i saken, slik det gjorde på reprortasjeplass inne i avisa. Min klient har en helt annen framstilling av hendelsesforløpet under juleselskapet på Orderud gård, sier Kjærvik.

DØDE AV KREFT: Per Paust døde av lymfekreft tre uker før hans kone Anne Orderud Paust og hennes foreldre ble drept i kårboligen på Orderud gård. Her er Per Paust fotografert sommeren 1998.