- Per Sandberg er James Bond, og Siv Jensen har gitt ham «license to cry in the parliament»

Valgforsker Frank Aarebrot mener Per Sandbergs stadige utbrudd mot Venstre og KrF, er taktikk for å kommunisere med Frp-grasrota

SANDBERG. PER SANDBERG: Frp-nestlederen har hvert fall én ting til felles med James Bond - begge trives ved pokerbordet. Valgforsker Frank Aarebrot mener de har mer til felles: - Per Sandberg er «James Bond», og Siv Jensen har gitt ham «license to cry in the parliament». Sandbergs jobb er å holde på kjernevelgerne, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SANDBERG. PER SANDBERG: Frp-nestlederen har hvert fall én ting til felles med James Bond - begge trives ved pokerbordet. Valgforsker Frank Aarebrot mener de har mer til felles: - Per Sandberg er «James Bond», og Siv Jensen har gitt ham «license to cry in the parliament». Sandbergs jobb er å holde på kjernevelgerne, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Per Sandberg er ingen løs kanon på dekk, han er en løsnet kanon på dekk. Og det er Siv Jensen som har løsnet repene.

Det sier valgforsker Frank Aarebrot om Frp-nestleder Per Sandberg, som var sentral i regjeringssonderingene med de fire borgerlige partiene, og i regjeringsforhandlingene mellom Høyre og Frp. Men han sa nei til å bli statsråd.

Likevel spiller han en sentral og, for Frp, viktig rolle i det borgerlige samarbeidet, mener valgforskeren ved Universitetet i Bergen.

Jevnlig har Sandberg vært ute med krass kritikk av regjeringens støttepartier Venstre og KrF, senest i Dagbladet denne uka (krever Dagbladet Pluss-innlogging). Avtalt spill for å holde kontakten med Frp-grasrota, mener Aarebrot.

- Jeg analyserer Frp's taktikk med følgende analogi: Siv Jensen er «M» fra James Bond-filmene. Per Sandberg er «James Bond», og hun har gitt ham «license to cry in the parliament». Sandbergs jobb er å holde på kjernevelgerne, sier han.

007 SANDBERG: Valgforsker og professor Frank Aarebrot mener Frp-leder Siv Jensen har sendt ut sin nestleder Per Sandberg for å ramme Venstre og KrF. Illustrasjon/Foto: Kjell Erik Berg / Dagbladet / Jaques Hvistendahl / Dagbladet
007 SANDBERG: Valgforsker og professor Frank Aarebrot mener Frp-leder Siv Jensen har sendt ut sin nestleder Per Sandberg for å ramme Venstre og KrF. Illustrasjon/Foto: Kjell Erik Berg / Dagbladet / Jaques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Aarebrot mener statsrådene som er ansvarlige for områder der Frp ikke får gjennomslag, er «tause som østers». Og han peker på at Sandberg også har kritisert sin egen stortingsgruppe.

- Likevel har ingen av de ledende folkene i partiet sagt mot ham. Det forteller meg at dette er avtalt spill, sier Aarebrot.

- Ikke planlagt - Frp's kjernevelgere vil kjøre gamle amerikanere og skuter i utmark. Men velgerne til Frp er ikke dumme. Det er ikke mange av dem som er opptatt av segway - de ser på bensin- og bompengeregningen hver måned. Ser de at regningen øker, blir de sure. Og dette er felter Frp ikke kan levere på i regjering. Så har man en Per Sandberg som sitter i Stortinget og brøler at Venstre og KrF hindrer Frp i å gjennomføre Frp-politikk, og slik har han en viktig rolle, sier Aarebrot.

Fra sentralt hold i partiet blir det overfor Dagbladet understreket at en slik rolle for Frp-nestlederen aldri ble planlagt, og det pekes på at utspillene hans sjelden er varslet på forhånd internt. Likefullt setter han ord på det flere i stortingsgruppa mener og tenker om hvordan Venstre og KrF bruker vippeposisjonen, blir det sagt. Det blir samtidig vist til at flere av Sandbergs utspill er tilsvar på ting Venstre og KrF har sagt.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning tror ikke de kritiske utspillene er planlagt.

- Nei, til det er Sandberg for spontan. Men det må jo være et ønske fra Siv Jensen at han får framstå i fri dressur for at ikke partiet skal svekke profilen. Når Frp's statsråder har en veldig moderat stil, er det viktig for partiet å ha en opprørsk og synlig Per Sandberg ute i felten, sier Bergh, som mener partiet gjør klokt i å ha nestlederen «som politisk lynavleder».

- Alle tjener på det Aarebrot mener imidlertid at både sentrumspartiene og Frp tjener på munnhuggeriet dem imellom.

SKURK? Venstre-leder Trine Skei Grande er skyteskive for jevnlig kritikk fra Frp's nestleder Per Sandberg. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SKURK? Venstre-leder Trine Skei Grande er skyteskive for jevnlig kritikk fra Frp's nestleder Per Sandberg. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Både KrF og Venstre på den ene sida, og Frp på den andre, har interesse av konflikt. Alle er tjent med å komme ut av skyggen til Høyre. Sentrumspartiene vaker rett over sperregrensa, og ingen i Frp vil under 10 prosent. Så dette fungerer som en bekreftelse for sentrumspartiene på at de får gjennomslag, og en bekreftelse for Frp-grasrota på at det finnes folk i partiet som har større ambisjoner enn det Frp-statsrådene er i posisjon til å levere.

- Siv Jensen er finansminister, og hun må øke dieselavgiften og tillate mer bompenger. Hans rolle er derfor å kaste blår i øynene på velgerne, og jeg tror de har en helt klar arbeidsdeling. Jeg er forundret over at de valgte å plassere sin partileder i Finansdepartementet. I det øyeblikket partiet valgte å plassere sin leder der, måtte de lage en slik rolle for Sandberg. Han må løpe rundt å minne om at Frp faktisk bare fikk 16,3 prosent i valget, sier Aarebrot.

Sandberg: - Morsomt - Frank Aarebrot har nok litt å lære om partistrukturer han også, sier Per Sandberg til Dagbladet.

- Jeg ivaretar min rolle som første nestleder i Norges tredje største parti. Ingen ting er avtalt med Siv Jensen. Den dagen jeg ikke ivaretar min rolle som første nestleder og ivaretar partiets interesser, regner jeg med å høre fra både sentralstyret, landsstyret og Siv Jensen, sier han.

- Er du James Bond?

- Morsomt, sier Sandberg og ler, før han fortsetter:

SKURK? Også KrF-leder Knut Arild Hareide får jevnlige skyllebøtter fra Per Sandberg (Frp). Foto:Nina Hansen / Dagbladet
SKURK? Også KrF-leder Knut Arild Hareide får jevnlige skyllebøtter fra Per Sandberg (Frp). Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- At andre partier vil legge lokk på en debatt og be lederne sine om å holde kjeft, bryr jeg meg døyten om. Slik er det ikke, og slik kommer det ikke til å bli i Fremskrittspartiet.

007-ANALYSE: Valgforsker Frank Aarebrot, her under pressekonferanse med Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen, tror Per Sandberg er sendt ut i hemmelig tjeneste av partileder Siv Jensen, for å kommunisere med grasrota i partiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
007-ANALYSE: Valgforsker Frank Aarebrot, her under pressekonferanse med Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen, tror Per Sandberg er sendt ut i hemmelig tjeneste av partileder Siv Jensen, for å kommunisere med grasrota i partiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer