- Per Sandberg har sovet i timen

Statssekretær Pål Lønseth mener Per Sandberg har sovet i timen, og ikke forstår reglene for asylpolitikk.

 - VIL IKKE FENGSLE:  Statssekretær Pål Lønseth avviser at Norge betaler for lukkede mottak hvor asylsøkere holdes innelåst i mer enn 25 døgn. - Vi ønsker ikke å fengsle ti tusen av mennesker som ikke har gjort noe galt, sier Lønseth.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- VIL IKKE FENGSLE: Statssekretær Pål Lønseth avviser at Norge betaler for lukkede mottak hvor asylsøkere holdes innelåst i mer enn 25 døgn. - Vi ønsker ikke å fengsle ti tusen av mennesker som ikke har gjort noe galt, sier Lønseth. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth, mener Per Sandberg forsøker seg på klassisk Frp-utspill når det kreves at det skal bygges en asylmur.

- Sandberg har vært i Hellas og vil stenge grensa mellom Hellas og Tyrkia for å hindre at mennesker fra Afrika og Asia skal komme til Europa. Også for Per Sandberg bør det være mulig å ha to tanker i hodet på en gang.

- Vi er enige om å avvise de som ikke har et beskyttelsesbehov. Men forskjellen er at vi vil hjelpe de som er forfulgte, sier Pål Lønseth til Dagbladet.

- Vil ikke hjelpe Statssekretæren til Grete Faremo - som Sandberg fastslår har velsignet og betalt for asylfengsler i Hellas - sier rett ut:

- Jeg tror ikke at det er tanken på å hjelpe de som er forfulgt som ligger nærmest Per Sandberg og Fremskrittspartiet.

Lønseth hevder Sandberg gir et skeivt og feil bilde av Norges innsats i Hellas.

- Vi har ikke bygget asylfengsler. Gjennom EØS-midler har vi hjulpet til med frivillig retur. Vi har bistått grekerne med å bygge opp et apparat, slik at kan behandle asylsøknadene. Dette arbeidet er gjort i samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger.

- Har sovet i timen - Hva med fengslene hvor asylsøkere og illegale innvandrere er låst inn?

- Norge har delvis vært med på å finansiere såkalte screeningsentre. Der kan de som søker asyl holdes i inntil 25 dager. Heller ikke i Hellas er det lov å holde asylsøkere innesperret i mer enn 25 dager. Per Sandberg må ha sovet godt i timen som ikke har fått med seg dette, sier Pål Lønseth.

- Du er sikker på at grekerne ikke holder asylsøkere innelåst mer enn 25 dager?

- Det er hva offisielle myndigheter i Hellas sier. Hellas er som Norge bundet av de samme internasjonale reglene. Verken Hellas er Norge har lov til å fengsle mennesker på ubestemt tid. Hellas har fått massiv kritikk for at de har brutt reglene, sier Pål Lønseth.

Vil ikke fengsle - Har den rødgrønne regjeringen brukt norske skattekroner til å bygge lukkede mottak i Hellas hvor asylsøkere og illegale innvandrere holdes innelåst?

- Vi har ikke bygget slike interneringsleirer som Sandberg vil bygge, sier Pål Lønseth.

- Sier du at Per Sandberg har bløffet?

- Per Sandberg har ikke oversikt over hvilke regler Hellas og Norge er bundet av. Og jeg håper Europa aldri mer opplever et fengslingsprogram slik Per Sandberg ønsker. Frp vil låse inn titusener av mennesker i Europa som ikke er kriminelle. Der skiller Frp seg markant fra politikken til regjeringen og de øvrige opposisjonspartiene., sier statssekretær Pål Lønseth.