PROFESSOR: FrP har makten til å bryte ut av regjeringa, men Per Sandberg kan ikke stille et kabinettspørsmål. Det er det bare en statsminister som kan gjøre, sier professor Frank Aarebrot til Dagbladet. Aarebrot. Foto: Ralf Lofstad. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
PROFESSOR: FrP har makten til å bryte ut av regjeringa, men Per Sandberg kan ikke stille et kabinettspørsmål. Det er det bare en statsminister som kan gjøre, sier professor Frank Aarebrot til Dagbladet. Aarebrot. Foto: Ralf Lofstad. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Per Sandberg kan ikke stille kabinettspørsmål

- Men man kan ikke forvente at han skal være en professor i statsvitenskap, sier Frank Aarebrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er bare en statsminister som kan stille kabinettspørsmål. Det innebærer at FrP-nestleder Per Sandbergs utspillNRKs Politisk Kvarter i morges, om å gjøre dette dersom partiet ikke godtar vedtaket om Syria-flyktningene, er en tom trussel.

Det opplyser professor Frank Aarebrot overfor Dagbladet.

- Å stille kabinettspørsmål kan ikke Per Sandberg gjøre - eller noen av statsrådene for den saks skyld. Det er bare Erna Solberg som kan stille et kabinettspørsmål, sier han.

- Men realiteten er jo den at man kan ikke forvente at Sandberg skal være professor i statsvitenskap eller en grunnlovsjurist, fortsetter Aarebrot.

- Kan bryte ut På Politisk Kvarter sa Sandberg også at partiet kan ta dissens eller bryte ut av regjering.

- Det han sier om at de har makten til å bryte ut av en regjering er helt korrekt, sier Aarebrot.

Forrige uke brøt Frp forhandlingene om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot fra Syria. Et flertall på Stortinget ønsker at Norge skal ta imot 10 000 flyktninger fra Syria over en toårsperiode, mens regjeringspartiene sier nei.

Og nettopp dette gjør Sandbergs utspill på morgenkvisten i dag logisk, mener Aarebrot.

- De har brutt forhandlingene, og dersom de andre partiene kommer fram til at de skal ta imot flyktningene, er det Siv Jensen som må finne pengene, Robert Eriksen som må finne arbeidsplassene og Solveig Horne som må sørge for integreringen. Det er en haug med FrP-ministere som vil bli involvert i dette, med unntak av Sylvi Listhaug kanskje - så sant flyktningene ikke skal bli bønder, sier Aarebrot.

Avhengig av støtte I dag klokka 11 sitter alle partiene på Stortinget, med unntak av Frp, seg sammen for å diskutere Syria-flyktninger.

Dersom FrP velger å trekke seg fra regjering, er det partiets parlamentariske leder, som må fremsette dette fra Stortingets talerstol, ifølge Aarebrot.

- Denne typen trusler kommer vanligvis fra en parlamentarisk leder, og det må fremsettes under et lovlig satt møte i Stortinget.

- Utenfor Stortinget er Per Sandberg, i kraft av å være partiets nestleder, den viktigste talsmannen til Siv Jensen. Inne i stortingssalen er det derimot den parlamentariske lederen som er talsperson, og det betyr at trusselen fra Sandberg bare er hans personlige utspill med mindre parlamentarisk leder sier det samme, sier Aarebrot.

- Hva vil konsekvensene bli dersom han ikke støttes av parlamentarisk leder?

- Dersom parlamentarisk leder er enig med ham, da er dette blitt en alvorlig trussel. Dersom det viser seg at dette er noe som han ikke har drøftet, henger han der og dingler, sier Aarebrot.

NESTLEDER: Som nestleder for Frp har ikke Per Sandberg mulighet til å stille kabinettspørsmål. Det kan bare en statsminister gjøre, sier professor Frank Aarebrot.  Mens stortingsflertallet ønsker å ta inn 10 000 syriske flyktninger, ønsker ikke Fremskrittspartiet å ta inn flere flyktninger, kom det fram på deres landsmøte tidligere i år. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADET
NESTLEDER: Som nestleder for Frp har ikke Per Sandberg mulighet til å stille kabinettspørsmål. Det kan bare en statsminister gjøre, sier professor Frank Aarebrot. Mens stortingsflertallet ønsker å ta inn 10 000 syriske flyktninger, ønsker ikke Fremskrittspartiet å ta inn flere flyktninger, kom det fram på deres landsmøte tidligere i år. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADET Vis mer