<strong>- GODT MØTE:</strong> Per Sandberg takker presidentrådgiver Morteza Bank for det han beskriver som et godt og interessant møte. Til venstre Bahareh Letnes - Per Sandbergs kjæreste. Foto: Henning Lillegård / Dagbbladet
- GODT MØTE: Per Sandberg takker presidentrådgiver Morteza Bank for det han beskriver som et godt og interessant møte. Til venstre Bahareh Letnes - Per Sandbergs kjæreste. Foto: Henning Lillegård / Dagbbladet Vis mer

Politisk ledelse i Iran:

- Per Sandberg kan være et vindu for handel mellom Norge og Iran

Morteza Bank - en av Irans mektigste menn – tror Per Sandberg kan være Irans vindu – for handel med Norge og EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEHERAN (Dagbladet): Samtidig med at USAs president Donald Trump truer med nye og utvidede økonomiske sanksjoner mot Den islamske republikk Iran, blir eks-fiskeriminister Per Sandberg tatt godt imot av regimet i Iran.

- Det er en glede å få møte Per Sandberg igjen, han kan være et vindu for handel mellom Norge og Iran.

- Og for handel mellom Iran og EU, sier Morteza Bank til Dagbladet etter å ha blitt spurt om han ser på Sandberg som en slags døråpner for regimets handel med Norge.

IRAN: I sommer var kjæresteparet Per Sandberg og Bahareh Letnes på sin første tur sammen til Iran. Det skapte sterke reaksjoner, og kostet til slutt Sandberg jobben. Nå har de dratt tilbake, og det tydelig forelskede paret åpner opp om kjærlighetshistorien og veien videre. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto og Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Presidentens venn

Bank er rådgiver for president Hassan Rouhani, og sjef for landets satsing på spesielle økonomiske frisoner, frihandel og industri. Han har i mange år vært en nær venn av Irans president.

Slik beskriver Morteza Bank sitt forhold til presidenten:

- Jeg har kjent og jobbet for og sammen med president Hassan Rouhani i mange år. Vi har et godt forhold.

Morteza Bank, president Hassan Rouhanis rådgiver, gir Per Sandberg det beste skussmål.

- Handelen mellom Norge og Iran har et stort potensial. Både for Norge og Iran, og det er et godt grunnlag et samarbeid, sier Morteza Bank.

Han viser blant annet til olje- og gassindustri, kjemisk industri, teknologi, shipping og transport og skipsbygging.

- ØNSKER MEG BARN: I forbindelse med lanseringen av sin felles bok «Fremmede makter har flyttet inn. Justismord og politisk drap» snakker Per Sandberg og Baharet Letnes ut om planer for barn, ekteskap - og om sin nylige reise til Iran. Reporter: Tori Aarseth. Video Per Ervland / Dagbladet Vis mer

- Vi har begge en lang kystlinje, og fiskeri og havbruk er viktig for både Iran og Norge.

- Godt samarbeid

Dagbladet var med da Per Sandberg og Bahareh Letnes var invitert til president Rouhanis nære venn og rådgiver, Morteza Bank.

Når Dagbladet spør om ikke det enkleste for Iran hadde vært å legge ned sitt omstridte atomprosjekt, slik at de økonomiske sanksjonene ble opphevet, svarer Morteza Bank slik:

- Jeg ønsker ikke å snakke politikk. Men vi har et godt samarbeid med IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået i Wien, red.anm.), slår Morteza Bank fast.

- De har hatt ni inspeksjoner hos oss, og relasjonene med byrået er gode. Vi følger de internasjonale reglene. Det er bare et land som vil ha sanksjoner mot oss, og det er USA. Problemet med sanksjonene er at de går ut over vanlige folk. Det er trist, sier Morteza Bank.

- Framtredende

Presidentrådgiveren er mer interessert i å snakke om Per Sandberg, enn Donald Trump, sanksjonene og regimets forhold til USA.

- Jeg er veldig glad for å bli kjent med Per Sandberg. Jeg hadde hørt mye om ham, og kjenner hans betydning for fiskeri i Norge, sier Morteza Bank.

Møtet mellom Sandberg og Bank, var ikke det første møtet mellom de to. Bare noen dager før Dagbladet var med Sandberg til presidentrådgiverens kontor på Esfandiyar Bulevard i Teheran, hadde de to samtaler.

- Sandberg er et framtredende medlem og sentral i ett av Norges viktigste partier, og jeg er sikker på at han kommer tilbake som statsråd, sier Morteza Bank.

SNAKKET UT: Per Sandberg og Bahareh Letnes holdt pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av boken «Fremmede makter har flyttet inn». Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Kvalitet

Overfor Sandberg og Dagbladet presiserte Morteza Bank at Iran har – og ønsker gode relasjoner – til andre land enn USA.

- Vi importerer og eksporterer til og fra andre land. Når det gjelder Norge og EU kan Per Sandberg spille en viktig rolle. Våre to land har mange likheter. Etter vår oppfatning er spesielt fiskeri og havbruk, olje- og gass samt teknologi veldig interessant for oss. Norge er kjent for å ha høy kvalitet, sier Morteza Bank til Dagbladet.

Godt humør

Sammen med Norges tidligere fiskeriminister deltok også kjæresten – Bahareh Letnes – på det snaue timelange møtet med presidentrådgiveren.

Etter møtet med president Rouhanis nære venn og rådgiver, var Per Sandberg i usedvanlig godt humør.

- Potensial for norsk næringsliv i Iran er enorme. Det er ingen tvil om at her i Iran er det muligheter, sier Per Sandberg, som ikke tror at EU og Norge vil følge amerikanernes sanksjonspolitikk overfor Iran.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer