- Per Sandberg legger opp til en farlig utvikling

Knut Are Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund mener Frp er på ville veier.

-BARE FOR UTLENDINGER:  Per Sandberg vil omgjøre Ullersmo til et fengsel for utenlandske kriminelle og fjerne alle velferdstilbud.  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
-BARE FOR UTLENDINGER: Per Sandberg vil omgjøre Ullersmo til et fengsel for utenlandske kriminelle og fjerne alle velferdstilbud. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Per Sandberg og Frp's forslag om å omgjøre Ullersmo fengsel til et fengsel for utlendinger er fornuftig. Men ideen om å behandle utlendinger dårligere enn norske kriminelle er en farlig tanke, sier Knut Are Svenkerud, forbundsleder Kriminalomsorgens Yrkesforbund.

I dag går Per Sandberg ut i Dagbladet og vil omgjøre historiske Ullersmo til et fengsel for utlendinger. Sandberg ønsker et fengsel hvor velferdstilbudene er tatt bort og utenlandske kriminelle oppbevares før de sendes ut av Norge.

- Farlig menneskesyn - Egne fengsler for utlendinger er en god idé. Men Sandbergs glemmer at Ullersmo også skal være en arbeidsplass. Hvis Ullersmo ikke skal stenges, må fengslet rustes kraftig opp, sier Svenkerud.

Forbundslederen i Kriminalomsorgens Yrkesforbund reagerer på at Sandberg og Frp vil differensiere mennesker ut fra nasjonalitet.

- Sandberg legger opp til en farlig utvikling. Et samfunn hvor nasjonalitet og etnisitet avgjør hvordan mennesker behandles. Jeg synes ikke noe særlig om et slikt menneskesyn, sier Knut Are Svenkerud til Dagbladet.

Forbundslederen mener Per Sandberg og Fremskrittspartiet er inne på en farlig vei, dersom de får gjennomslag for å behandle folk forskjellig.

- Humanistiske verdier - Jeg tror verken Sandberg, Frp eller Norge er tjent med et samfunn hvor vi skal straffe kriminelle med isolering. I Norge har kriminalomsorgen vært tuftet på humanistiske verdier. Straff har vært frihetsberøvelse. Sandbergs forslag om å fjerne velferdsordningene for utenlandske kriminelle er en forskjellsbehandling og som vil føre til at vi straffer kriminelle utlendinger hardere enn norske kriminelle, sier Knut Are Svenkerud.

- Hva med soningsoverføring til de kriminelles hjemland?

- Det jobbes det aktivt med i dag, og vi er enige i at det er en god ordning. Det vil som Sandberg påpeker føre til at det blir ledige plasser i norske fengsler. Vi vil styrke samarbeidet med politi og domstolene for å få flere utenlandske kriminelle overført til hjemlandet, sier Svenkerud.