Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandberg sier han brøt varslingsrutiner i forbindelse med Kina-turen

Her er Sandbergs svar på spørsmål fra Terje Aasland.

SVARER: Per Sandberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SVARER: Per Sandberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Regjeringens nettsider svarer Per Sandberg på spørsmål fra stortingsrepresentant Terje Aasland til statsministeren, som hun har bedt ham svare på:

- Kan statsministeren forsikre om at sensitive opplysninger knyttet til Per Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran eller andre reiser/arrangementer også i den tid da han fungerte som justisminister?

Per Sandberg svarer:

- Vi har strenge regler for håndtering av gradert informasjon i Norge for å sikre at slik informasjon ikke blir kompromittert. Dette innebærer blant annet at gradert informasjon etter sikkerhetsloven ikke skal sendes på e-post eller SMS. Slike dokumenter ligger ikke på min tjenestetelefon. Informasjon som er omfattet av sikkerhetsloven skal behandles på særskilt utstyr som er godkjent til dette formålet. Slike systemer er underlagt spesielle bestemmelser, som blant annet regulerer medbringelse til andre stater.

Tjenestetelefon til Kina

- Jeg vil også presisere at det alltid er viktig å følge råd fra sikkerhetstjenestene og gjeldende rutiner. Jeg handlet ikke i tråd med disse da jeg tok med meg den ordinære tjenestetelefonen til Iran. Dette har jeg erkjent og tatt lærdom av. Ved mine tidligere reiser til Iran, Russland og Kina har jeg fått utdelt, og tatt med, lånetelefon.

- På reisen til Kina 20. – 28.mai 2018 medbragte jeg også min tjenestetelefon, noe som er i strid med gjeldende retningslinjer i departementet. Dette var feil.

- Jeg fulgte heller ikke rutinen for varsling av medbrakt tjenestetelefon til eget departement. Verken jeg eller andre i departementet som i løpet av reisen fikk kjennskap til at telefonen var med, rapporterte til sikkerhetsansvarlige i departementet slik departementets retningslinjer tilsier. Jeg har benyttet samme tjenestetelefon i perioden fra Kina-reisen til og med feriereisen til Iran.

Iran-turen

- Når det gjelder min feriereise til Iran, har embetsverket i departementet opplyst at de mot slutten av min feriereise ble oppmerksom på at jeg hadde med tjenestetelefon på reisen. Tjenestetelefonen ble tatt hånd om av mitt departement da jeg var tilbake i departementet tirsdag 31. juli. Den ble da håndtert i tråd med våre sikkerhetsrutiner, og i samsvar med anbefalingene fra PST. Telefonen ble overlevert til PST torsdag 2. august. Jeg vil understreke at det er mitt eget ansvar å rette meg etter PSTs trusselvurderinger og råd, og departementets egne sikkerhetsrutiner.

- Jeg har siden juni 2018 hatt tilgang til departementets saksbehandlingssystem via tjenestetelefonen. Som nevnt ovenfor gir ikke dette tilgang til informasjon gradert etter sikkerhetsloven. Det er omfattende sikkerhetsløsninger knyttet til tilgangen til saksbehandlingssystemet. Jeg har altså ikke hatt tilgang til saksbehandlingssystemet via tjenestetelefonen på mine tidligere reiser.

- Når det gjelder min tid som fungerende justis- og beredskapsminister så foretok jeg ingen reiser til risikoland i denne perioden. Jeg fikk utlevert egen telefon fra Justis- og beredskapsdepartementet for denne perioden.Jeg viser også til mitt svar på spørsmål nr. 2019 fra representanten Terje Aasland.

Flere sikkerhetsbrudd

Justisminister Tor Mikkel Wara skriver i et svar til Stortinget at det har vært flere sikkerhetsbrudd i regjeringen på utenlandstur til høyrisikoland. PST vurderer Russland, Kina og Iran som slike land, skriver DN.

«Departementene har informert om to tilfeller der politisk ledelse har medbragt ordinær tjenestetelefon til tidligere nevnte land uten at dette var basert på at departementet i forkant gjorde en sikkerhetsvurdering og spesielle tiltak ble iverksatt slik at telefonene ikke skulle kunne kompromitteres», skriver Wara i svaret til Stortinget.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og hans statssekretær brøt reglene og tok med seg tjenestetelefoner til Russland, ifølge NTB.

Solvik-Olsen, som også er Fremskrittspartiets andre nestleder, hadde med seg telefonen under åpningen av en vei mellom Russland og Norge i fjor høst. Det samme hadde en statssekretær.

– De få timene statsråden var i Russland, var mobiltelefonen bevisst satt i flymodus og i personlig varetekt under hele oppholdet. Telefonene hadde ikke departementets saksbehandlingssystem installert, skriver Wara.

Statssekretær Petter Kvinge Tvedt i Finansdepartementet tok dessuten med seg tjenestemobilen på en privat reise til Hongkong og Macao i mai 2016. Heller ikke han hadde installert departementets saksbehandlingssystem.

Ikke i noen av tilfellene gjorde departementene en sikkerhetsvurdering, og det ble ikke iverksatt spesielle tiltak for å unngå at telefonene kunne kompromitteres, opplyser justisministeren.

Dagbladet får bekreftet at det skal holdes ekstraordinært statsråd for å erstatte fiskeriminister Per Sandberg, og at dette skal skje mandag klokka 13.