Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandberg til DN: Tok med mobiltelefonen til Kina

Innrømmer ny mobilblemme.

HJEMME FRA FERIE: Per Sandberg sammen med kjæreste Bahareh Letnes hjemme i Norge etter Iran-turen. Foto: John T.Pedersen
HJEMME FRA FERIE: Per Sandberg sammen med kjæreste Bahareh Letnes hjemme i Norge etter Iran-turen. Foto: John T.Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskeriminister Per Sandberg høster mye kritikk for å ha tatt med sin jobbtelefon til Iran. Overfor DN innrømmer han at det ikke er første gang han har tatt med seg jobbtelefonen til et land som regnes som et høyrisikoland.

Jobbtelefonen var også med da Sandberg reist til Kina i slutten av mai.

– Ja, det var nok feil, skriver Per Sandberg i en sms til DN.

Han sier til avisa at han har vært på tre reiser til Russland, to til Kina og to til Iran. Med unntak av den siste reisen var alle arbeidsreiser.

– Jeg har ikke hatt sikkerhetsbrief foran alle reisene, men de fleste. Utdelt «dummytelefon» har vært med på alle reiser, skrev Sandberg opprinnelig i en sms til DN fredag formiddag. Kort tid senere korrigerer han dette og sier at jobbtelefonen var med på kinareisen.

Undersøkes av PST

PST mottok Per Sanbergs telefon sent i går ettermiddag, opplyser Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

De vil nå gå gjennom den for å se etter mulige spor fra utenlandsk etterretning. Det skjer etter at Erna Solberg tidligere i uka ba Sandberg gi fra seg telefonen når han kom hjem fra ferien i Iran.

PST er ikke ferdige med sine undersøkelser av dem og kan foreløpig ikke svare på om det er tegn på at uvedkommende har vært inne på den.

KLAR TALE: Pressen møtte Erna Solberg da hun besøkte Ekebergsletta under Norway Cup tidligere i uka. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet, Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Onsdag skrev Dagbladet at fiskeriminister Per Sandberg ikke fulgte PSTs sikkerhetsråd på sin private Iran-reise i slutten av juli.

Både PSTs egne råd til statsråder på utenlandsreise og Stortingets retningslinjer, som er utarbeidet på bakgrunn av råd fra Statsministerens kontor og PST, anbefaler at man medbringer lånetelefoner på reiser til «høyrisikoland» som Iran.

Høyrisikoland regnes som Russland, Iran og Kina: De ligger langt framme innen avansert elektronisk etterretning og jobber aktivt for å få tak i sensitiv informasjon om norske interesser.

Innrømmer feil

- Jeg innrømmer selvfølgelig at jeg har gjort feil. Jeg burde varslet om reisen i forkant, og jeg skulle ikke tatt med jobbtelefonen til Iran. Det er alltid viktig å følge veiledende sikkerhetsrutiner, og jeg opererte ikke i tråd med rutinene. Dette har jeg tatt lærdom av, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Sandberg har høstet mye kritikk både fra politisk hold, og fra sikkerhetseksperter. Tidligere sjef for Etterretningstjenesten Kjell Grandhagen, sier til NRK at en nå må ha som utgangspunkt at telefonen er hacket.

På spørsmål om PST er enig i at en uavhengig av om de finner noe eller ikke på telefonen, må ha som utgangspunkt at telefonen er hacket svarer Berntsen i PST:

- Det er ikke uten grunn at vi gir helt klare råd om å ikke ta med tjenestetelefon til Iran, og at departementene og stat har som policy at de ikke skal ta med telefonen de bruker til vanlig. Det er det rådet vi gir, sier han.