FØRSTE PÅ TO ÅR Fiskeriminister Per Sandberg besøker Russland. Her fra Senja der han selv bor.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FØRSTE PÅ TO ÅR Fiskeriminister Per Sandberg besøker Russland. Her fra Senja der han selv bor. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Per Sandberg til Russland neste måned

Det har vært norsk statsrådboikott av Russland siden Norge ble med på Vestens sanksjoner av landet for to år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har, sammen med de fleste land i EU, hatt en faktisk frys når det gjelder besøk på ministernivå til Russland. Det har vært en innforstått forståelse blant ledende norske politikere og embetsmenn at klimaet mellom Russland og Norge etter krisa i Ukraina er sånn at det ikke har vært naturlig å sende represententer på ministernivå til Russland.

UD må svare Sandberg reiser til St. Petersburg 8 - 10 juni for å delta i Nordatlantisk fiskeriministerkonferanse.

Det er et forum der fiskeriministrene fra land i Nordatlanteren deltar, også EUs fiskerikomissær Karmenu Vella, skal delta. På spørsmål om Sandbergs reise til Russland er et brudd på praksisen om ikke å besøke Russland på ministernivå, svarer UDs pressetalskvinne Ane Haavardsdatter Lunde til Dagbladet:

- Fiskeriministre fra andre syv land deltar på denne konferansen. Vertskapet roterer mellom landene, og i år er det Russlands tur til å stå som vert. Så langt vi vet stiller Island, Færøyene og Grønland på ministernivå og fra EU deltar EUs fiskerikommissær.

Fiskeridepartementet henviser til UD for å forklare hvorfor Sandberg drar til Russland på ministernivå.

Norge har vært streng Norge fulgte EU da Vesten startet sine sanksjoner mot Russland etter annekteringen av Krim, og det russiske engasjementet i krigen i Øst-Ukraina, våren 2014. Sanksjonene førte til russiske mot-sanksjoner, og det kaldeste klimaet mellom Russland og Vesten siden Den kalde krigens slutt for mer enn 25 år siden.

EU har fulgt ulik praksis med hensyn til å la ministre reise til Russland. Noen land, som Hellas, Italia og Finland har vært i Russland med sine statsministre. Andre land har valgt å ikke besøke Russland på ministernivå. Norge har så langt praktisert den uuttalte ministerboikotten på en streng måte. Til Per Sandberg bryter denne grensa i juni.