Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandberg trekker seg i dag

Harald Tom Nesvik blir trolig ny fiskeriminister ved ekstraordinært statsråd klokka 13 i dag.

TREKKER SEG: Per Sandberg på Kulturhuset i Mandal i forbindelse med folkemøte om nytt system for fiskerikvoter i forrige uke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TREKKER SEG: Per Sandberg på Kulturhuset i Mandal i forbindelse med folkemøte om nytt system for fiskerikvoter i forrige uke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Dagbladet får bekreftet at det blir avholdt ekstraordinært statsråd mandag ettermiddag. Formålet med møtet skal være å erstatte Per Sandberg som fiskeriminister. Dagbladet får opplyst at det ekstraordinære statsrådet blir klokken 13.

Det er ventet at Per Sandberg kommer til å trekke seg som fiskeriminister i dag.

Allerede i går fikk Dagbladet opplyst at det var sannsynlig at Sandberg ville komme til å trekke seg i løpet av mandag. Fiskeriminister Sandberg har ikke besvart Dagbladets henvendelser mandag morgen.

- Det vi frykter er at Sandberg-saken bare er toppen av isfjellet for det som viser seg å være en elendig sikkerhetskultur i regjeringen, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet mandag morgen.

Flere på tynn is?

Fylkesnes sier han er spesielt engasjert i følgende spørsmål: «Kan det tenkes at flere statsråder har tatt med sin jobbtelefon til høyrisikoland som Kina og Iran?». I så fall kan det spøke for flere av Ernas statsråder.

- Dette er det store spørsmålet som Erna Solberg er nødt til å svare skikkelig på selv om Per Sandberg trekker seg, sier SV-politikeren.

Ubesvarte spørsmål

Spørsmålene rundt Per Sandbergs Iran-besøk har hopet seg opp i løpet av helga. I dag må statsminister Erna Solberg svare opposisjonen på en rekke spørsmål i saken.

Sandberg kan finne på å trekke seg før Solberg besvarer Stortingets spørsmål i dag.

Dette er spørsmål hun hittil har nektet å svare pressen på.

  • Hva kan potensielt ha blitt lekket fra Sandbergs telefon?
  • Hvilke konsekvenser får dette for Sandberg?
  • Har Solberg fremdeles tillit til sin fiskeriminister?
  • Har det skjedd tilsvarende brudd på rutinene i andre departementer?

Sandberg har innrømmet at han gjorde en feil, både da han tok med telefonen til Iran og på en jobbreise til Kina i mai. Reisen til Iran ble ikke varslet til Statsministerens kontor på forhånd. Sandberg sier at dette hadde sine grunner, men nekter å si hva som var grunnen.

Nestemann ut: Erna?

Miljøpartiet De Grønne ba i går Per Sandberg gå av. Une Aina Bastholm mener det er et ryddig valg, dersom det stemmer at Per Sandberg kommer til å gå av:

- Man kan ikke sitte som statsråd og ha innrømt at man med vitende og vilje har brutt sikkerhetsreglene fordi det passer en privat, sier Bastholm i en pressemelding mandag morgen.

Hun varsler, i likhet med Fylkesnes i SV, at denne saken potensielt kan få større konsekvenser:

- Det gjenstår fortsatt å se hva statsministeren har foretatt seg for å unngå denne skandalen. Vi kommer til å følge dette tett for å se om dette bør få enda større konsekvenser, sier Bastholm.

SAKEN: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur». Turen har skapt kaos og nå sitter mange med ubesvarte spørsmål. Vi forklarer deg hva saken egentlig handler om. Video: Anna Näumann / Dagbladet / NRK Vis mer

- Vi har fortsatt mange ubesvarte spørsmål. Denne saken handler om Per Sandberg sine valg, men også regjeringens rutiner med håndtering av sikkerhet. Saken handler også om Erna Solbergs lederskap og evne til å håndtere slike saker, sier Fylkesnes i SV.

Varsler fra ekskona

Saken tok en uventet vending søndag ettermiddag:

Adresseavisen meldte at Per Sandbergs fraseparerte kone, Line Miriam Sandberg, allerede i mai meldte fra til Statsministerens kontor om mulige sikkerhetsbrudd vedrørende fiskeriministeren.

Line Miriam Sandberg er også statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet.

Tidligere i helgen, i et intervju med TV 2, sier Sandbergs datter Charlotte Sandberg at faren ikke informerte om sine ferieplaner fordi han ville unngå at de ble lekket til mediene.

- Jeg tror derimot det er en stor sjanse for at han velger å gå av selv på grunn av familiesituasjonen, og at grensen er nådd i forhold til medias jakting, og hvordan de påvirker andre enn bare han selv, sier hun.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!