Per Sandberg varsler bråk hvis ikke Siv punger ut

Men Frp's nestleder er overbevist om et statsbudsjett med flere milliarder ekstra til fordeling.

KLAR TALE: Nestleder Per Sandberg får klare meldinger fra Fremskrittspartiets grunnfjell om at finansminister Siv Jensen må åpne lommeboka. Foto: Marius Fiskum / www.mariusfiskum.no
KLAR TALE: Nestleder Per Sandberg får klare meldinger fra Fremskrittspartiets grunnfjell om at finansminister Siv Jensen må åpne lommeboka. Foto: Marius Fiskum / www.mariusfiskum.noVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis ikke 2015-budsjettet har en økning, blir det trøbbel. Så godt kjenner jeg grasrota i Frp, sier nestleder Per Sandberg før regjeringens budsjettkonferanse som starter i morgen.

I Dagbladets spørreundersøkelse, publiserte i går, svarte flertallet av 700 Frp-tillitsvalgte at de ønsker en drastisk økning i oljepengebruken.

Sprenge grensa 27,2 prosent mener at handlingsregelen bør brukes maksimalt, mens 27,6 prosent, mener at finansminister Siv Jensen bør sprenge handlingsregelen, og hente inn enda flere oljekroner enn 4-prosentbanen legger opp til. I det reviderte 2014-budsjettet la regjeringen seg på 2,8 prosent - tilsvarende 139 milliarder kroner. En oljepengebruk på fire prosent utgjør nå cirka 60 milliarder ekstra.

Rimer godt Per Sandberg er ikke overrasket over resultatet.

- Tallene ei Dagblad-undersøkelsen rimer godt med mitt inntrykk når jeg besøker Fremskrittspartiets folkevalgte rundt om i landet. Det er ingen overraskelse at våre folk har store forventninger til statsbudsjettet.

At mange vil øke oljepengebruken til mellom tre og fire prosent, og mange sågar over fire prosent, er helt i overensstemmelse med tilbakemeldingene jeg får fra grunnfjellet vårt, sier Per Sandberg.

Helt trygg Til Dagbladet sier Frp-nestlederen at han ikke er særlig opptatt av om finansministeren henter ut 3,1 eller 3,5 prosent av oljefondet.

- Jeg er faktisk mer opptatt av at vi foretar de strukturelle endringene som ligger i regjeringserklæringen; skille på drift og investering, produktivitetskomite, flerårig budsjettering, veiselskap o.s.v.

Men jeg gambler ikke mye hvis jeg sier at det kommer flere milliarder ekstra i statsbudsjettet. Det er jeg helt trygg på, sier Sandberg.

Blåst opp Han opplever en stor grad av utålmodighet blant Fremskrittspartiets velgere og folkevalgte.

- Men de forstår at det ikke var mulig å endre den politiske kursen fullstendig når vi styrer på et budsjett lagt fram av de rødgrønne, som blåste opp offentlig sektor betydelig. Det er en utfordring.

Men at forventningene er langt høyere for vårt første statsbudsjett er vi fullstendig klar over. 2015-budsjettet blir den seriøse testen om Frp får til noe vi kan være bekjent av. Selv om våre statsråder har levert mye politikk, er det nå alvoret begynner, sier Sandberg.

Unngå kok - Tror du Frp-grasrota vil kreve oljepengebruk opp mot — og over — fire prosent hvis ikke Siv Jensen får gjennomslag i regjeringen for partiets hjertesaker?

- Det presset ligger der hele tida. Men jeg tror ærlig talt at Høyre beveger seg i vår retning, i tråd med det vi forhandlet fram i regjeringsplattformen.

Vi er enige om å skille mellom drift og varige investeringer, i for eksempel infrastruktur. Da tåler vi høyere oljepengebruk fordi det ikke får norsk økonomi til «å koke», sier Per Sandberg.