Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandberg vet hva han skal si hvis Bono ringer

På sin første reise som fiskeriminister i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Det blir masse konkrete endringer, slår Per Sandberg (Frp) fast.

Fiskeriministeren står ute på oppdrettsanlegget til Blom fiskeoppdrett. Det er en kald og klar dag på Sotra utenfor Bergen, hvor han er på sin første reise som statsråd - etter å ha lest seg opp på fiskeripolitikk i juleferien.

Viktig næring Sandberg ramser opp hva han vil ta fatt i:

- Vi må følge opp havbruksmeldinga fra Stortinget, både når det gjelder produksjonsområder og utviklingskonsesjoner, det er masse i den oppfølgingen. I tillegg ligger det en interessant melding til behandling i Stortinget, og jeg må ha en dialog med næringskomiteen der hvis de ønsker det. Så det er masse som skjer, sier Sandberg.

I et møte med Havforskningsinstituttet tidligere i dag beskrev han sitt nye departement som det viktigste i Norge innenfor næringsutvikling.

- Det kommer nye arter hele tida, og denne næringen vil utvikle seg enormt utifra det vi ser i dag, og derfor blir det den viktigste næringen på lang sikt. Når det gjelder olje og gass, vil det fortsatt i tiår framover være en av våre viktigste næringer, utdyper han overfor Dagbladet.

Ønsker om samarbeid Det vakte en viss oppsikt da bråkmakeren Sandberg, som ikke har markert seg stort innenfor fiskeripolitikken, ble utnevnt til ny fiskeriministerlike før jul. 

Den omstridte Frp-nestlederen har vært kimen til flere krangler med regjeringens samarbeidspartnere Venstre og KrF, men sier han bare har fått lykkeønskninger og ønsker om godt samarbeid fra politikere fra hele spekteret etter utnevnelsen.

- Har du fått hilsen fra alle?

- Nå må jeg tenke litt... Nei, men jeg tør ikke å svare nærmere, for jeg har ikke gått gjennom alle de ulike e-postene mine ennå. Jeg har forsåvidt ikke pakket opp alle julekortene heller.

Ulike roller Da han overtok nøklene til Fiskeridepartementet etter Elisabeth Aspaker (H), svarte Frp's selvutnevnte vaktbikkje følgende på spørsmål om han vil moderere seg som medlem av regjeringen:

- Jeg er fortsatt nestleder i Frp, og jeg skal ta fatt på et partiprogramarbeid. Men der må media også kunne skille mellom de ulike rollene.

- Begynner du å venne deg til tanken på å spesialisere deg på fisk?

- Hæhæhæhæ. Hva skal jeg svare til det? Nei, jeg må få litt mer enn åtte virkedager, men det er klart at når jeg fikk dette skiftet, er jeg snekret sammen sånn at jeg stiller de største kravene til meg selv. Og når det gjelder denne næringen, skal jeg i hvert fall sette fokus på det, og det skal få oppmerksomhet, og det skal snakkes opp.

Rekordår Og allerede dagen før bergensturen kom årets første gladnyhet for fiskeribransjen: Norges sjømatråd kunne presentere en rekke nye rekordtall da de gjorde opp status for 2015. 

Eksporten endte på hele 74,5 milliarder kroner i fjor. Lakseeksporten alene sto for 47,7 milliarder kroner, nesten 4 milliarder mer enn i 2014, men også villfisken bringer inn større inntekter enn noen gang tidligere.

Nå vil han blåse enda større vekst inn i næringen.

- Nå er vi ikke inne på de store markedene engang, som Russland, Kina, India og Nigeria. Hvis vi skal følge ambisjonene våre om en femdoblet vekst fram mot 2050, må vi ta nye markeder, sier Sandberg.

Hvalfangst-Bono I 1993 ringte U2s frontfigur Bono daværende fiskeriminister Jan Henry T. Olsen midt under en Oslo-konsert for å snakke om hvalfangst.

- Hva ville du ha sagt dersom Bono ringte deg i dag?

- Da vile jeg sagt... nei, jeg har bestemt meg for å aldri si «ingen kommentar». Så jeg ville nok først og fremst spurt hvem han var, da, sier Sandberg smilende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media