Revidert nasjonalbudsjett

Per Sandberg vil gi 120 millioner kroner til asylbarna

Skal skaffe psykologhjelp som sikrer barna en bedre hverdag. 

BRUKER PENGER PÅ PSYKISK HELSE: Per Sandberg fyller inn som innvandringsminister mens Sylvi Listhaug er i mammaperm. Sammen med partileder og finansminister Siv Jensen har han hostet opp 120 millioner for å bedre mindreårige asylsøkeres psykiske helse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BRUKER PENGER PÅ PSYKISK HELSE: Per Sandberg fyller inn som innvandringsminister mens Sylvi Listhaug er i mammaperm. Sammen med partileder og finansminister Siv Jensen har han hostet opp 120 millioner for å bedre mindreårige asylsøkeres psykiske helse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I sitt reviderte nasjonalbudsjett for 2017 foreslår regjeringen å bruke 120 millioner kroner ekstra på asylbarna.

Det reviderte budsjettet legges fram torsdag denne uka av finansminister Siv Jensen (Frp).

Pengene Jensen har hostet opp ønskes velkommen av både konstituert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) og barne- og familieminister Solveig Horne (Frp).

De vil bruke millionene på syv konkrete tiltak for å «bedre situasjonen for enslige mindreårige asylsøkere». Blant tiltakene er flere psykologer og mindre flytting fra mottak til mottak.

Sandberg innrømmer at mange barn i norske asylmottak sliter, og sier regjeringen tar saken på alvor. Pengene skal få umiddelbar effekt, lover han.

- Det har over tid vært en alvorlig situasjon for mange barn i asylmottak. Dette har regjeringen tatt på største alvor, og vi har lansert flere tiltak allerede. Nå kommer syv nye tiltak for å forbedre situasjonen med én gang, sier Per Sandberg til Dagbladet.

I 2015 kom det 5480 enslige mindreårige asylsøkere til Norge, og i fjor høst begynte bekymringsmeldingene å komme etter rapporter om selvmordsforsøk og forverret psykisk helse blant mange av de unge asylsøkerne.

Flere psykologer

Solveig Horne lover at pengene skal gå til lavterskeltiltak som skal bedre asylbarnas psykiske helse.

Blant tiltakene som regjeringen finner penger til er flere psykologer i kommuner med asylmottak, midler til redusere traumerelaterte psykiske plager og tettere oppfølging av den enkelte asylsøker i mottak.

I tillegg frigjør regjeringen midler som kan brukes til å utsette avvikling av enkelte mottak slik at mindreårige asylsøkere skal måtte flytte mindre rundt i Norge.

VIL HJELPE: Barneminister Solveig Horne sier hun er bekymret over den psykiske situasjonen til enslige mindreårige asylsøkere i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
VIL HJELPE: Barneminister Solveig Horne sier hun er bekymret over den psykiske situasjonen til enslige mindreårige asylsøkere i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er viktig at enslige mindreårige asylsøkere får hjelp til å håndtere og redusere psykiske plager. Vi vil derfor prøve ut et lavterskeltiltak for barn i omsorgssentrene. Det går ut på at barna skal møtes i små grupper hvor de lærer seg metoder som gjør at de i større grad skal bli i stand til å mestre situasjonen de er i, noe som kan bidra til å redusere et barns psykiske plager, sier hun.

- Forsvarlig og tilstrekkelig tilbud

Etter 2015 har antallet enslige mindreårige asylsøkere til Norge avtatt betydelig. I 2016 kom det 320 enslige mindreårige asylsøkere til Norge, og per utløpet av mars 2017 har det bare kommet 60.

Likevel tror regjeringen at psykiske helse blant denne søkergruppen vil være et viktig tema også inn i 2018 .

- Regjeringens hovedmål er å føre en politikk som fører til at færre barn sendes ut på en farefull reise til Norge. Samtidig er det viktig at barn som kommer til landet uten omsorgspersoner får et forsvarlig og tilstrekkelig tilbud, både i omsorgssentre og i mottak, sier Solveig Horne.

Pengene må vedtas av Stortinget når revidert nasjonalbudsjett behandles i juni for at tiltakene skal komme på plass.

Regjeringens syv nye tiltak rettet mot enslige mindreårige asylsøkere

1. Regjeringen vil øke det finansielle handlingsrommet til UDI for å bedre oppfølgingen av enslige mindre­årige i mottak. Det kan brukes til å øke bemanningstettheten i mottak for enslige mindreårige, utsette avvikling av enkelte mottak for enslige mindreårige for å redusere flyttinger, eller å styrke rådgivningstjenesten rundt ungdommene. Tiltaket vil samlet sett bidra til økt voksenkontakt og tettere oppfølging av den enkelte beboer.

2. Regjeringen vil bosette enslige mindreårige med begrensede tillatelser i påvente av dokumentert identitet etter førstegangsvedtak, ikke etter førstegangsfornyelse som i dag. Dette vil kunne bidra til å redusere antall enslige, mindreårige asylsøkere i mottak og omsorgssentre.

3. Returprogrammet «Myndighetsarrangert retur» for enslige mindreårige med avslag skal igangsettes i løpet av sommeren 2017. Denne returordningen vil innrettes mot og tilpasses dem med tidsbegrensede tillatelser for å tilrettelegge for retur.

4. Regjeringen vil sammenstille relevant nasjonal og internasjonal kunnskap om situasjonen til enslige mindreårige.

5. Regjeringen vil styrke de regionale sentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS). Satsingen vil bidra til å bygge opp kompetansen i mottak og i kommunene om å fremme helse og livskvalitet hos krise- og traumeutsatte barn.

6. Regjeringen vil legge føringer for at kommuner med asylmottak og omsorgssentre for enslige mindreårige skal prioriteres i kunngjøringer av tilskudd til rekruttering av psykologer.

7. Regjeringen foreslår at Folkehelseinstituttet tildeles midler til å implementere og evaluere en manualbasert kognitiv metode for å redusere traumerelaterte psykiske plager hos enslige, mindreårige asylsøkere i omsorgssentre og mottak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer