Per Sandberg vil lukke Europa for asylsøkere: - De må søke i regionale leirer

Mener flyktninger må søke asyl i sin egen verdensdel. Og at flyktningkonvensjonen må reformeres.

VIL HA LØSNING: Per Sandberg og Frp vil gå drastisk til verks for å stoppe flyktningstrømmen til Europa. Sandberg mener flyktninger må søke i regionale leire før de eventuelt kan komme til Europa som kvoteflyktninger. 
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL HA LØSNING: Per Sandberg og Frp vil gå drastisk til verks for å stoppe flyktningstrømmen til Europa. Sandberg mener flyktninger må søke i regionale leire før de eventuelt kan komme til Europa som kvoteflyktninger. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju i dagens Dagbladet, sier 1. nestleder i Fremskrittspartiet at han vil opprette regionale flyktningleirer rundt om i verden, og at de som er på flukt må søke asyl i disse flyktningleirene.

Sandberg sier at han med forslaget vil lukke Europa for flyktninger.

DRØMMEN OM EUROPA: * Tall per 26. august 2015. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
DRØMMEN OM EUROPA: * Tall per 26. august 2015. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Ja, slik det er i dag. Vi skal fortsatt ta imot dem som har rett til asyl. Men de skal først søke om asyl i regionale leirer, og etter at søknaden er blitt behandlet og vurdert kan de komme til nye land som kvoteflyktninger, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Vekker motstand Det kontroversielle forslaget vekker mye motstand. Regjeringspartner Høyre sier nei, mens Ap og Venstre kaller forslaget urealistisk.

Sandberg mener Europa bør gå tilbake til den opprinnelige flyktningkonvensjonen, da bare europeere kunne søke asyl innenfor Europa.

- En løsning er å gå tilbake til den opprinnelige flyktningkonvensjonen fra 1951. Da var det slik at bare europeere kunne søke asyl innenfor Europa. Det betyr at tilleggskonvensjonen fra 1967 - som gir en universell åpning til å søke asyl - må sies opp, sier Sandberg til Dagbladet.

- Asylinstituttet ble laget som et verktøy for å håndtere europeiske flyktninger etter 2. verdenskrig, i de europeiske nærområdene. Det var aldri meningen at mennesker skulle sette livet på spill, og reise halve verden rundt for å søke asyl i Europa.

Reagerer Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse, mener Per Sandbergs forslag er urimelig.

- Det er en særdeles dårlig idé at de universelle og individuelle menneskerettighetene skal deles opp i grupper ut fra hvem Per Sandberg liker og ikke liker, sier Nesse til Dagbladet.

Han peker på ethvert menneskes rett på å søke beskyttelse.

- I Frp's program står det at menneskerettigheter skal gjelde alle mennesker i alle land, det må også han forholde seg til, sier Nesse til Dagbladet.