- Per skalv ukontrollert

To dager etter trippeldrapet - da Per Kristian Orderuds gårdsgutt kom tilbake til gården etter å ha sittet i avhør - ville Orderud vite hva politiet hadde spurt ham om. Mens gårdsgutten fortalte, skal den nå drapssiktede 45-åringen ha utstøtt et «huff» og begynt å skjelve ukontrollert på hendene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den bosniske gårdsguttens observasjon belyser en følelsesmessig reaksjon som politiet skal ha merket seg spesielt.

Etterforskerne kartlegger nå systematisk de fire siktedes oppførsel og reaksjoner. På den måten håper de å danne seg et bilde av hvordan de opptrådte før og etter trippeldrapet.

Skjelve-episoden

Per Kristian Orderuds kraftige reaksjon kom da gårdsgutten skal ha forklart Orderud at han var bedt om å komme i nytt avhør neste dag - til tross for at han allerede hadde sittet fem timer i avhør.

Neste dags avhør skulle handle om morgenen da drapene skjedde.

- Politiet er foreløpig bare ferdig med å spørre meg ut om fredagen. Først i morgen skal jeg forklare meg om pinseaften, skal gårdsgutten ha sagt til gårdbrukeren.

Det var da Orderud kom med sitt utbrudd og sin ukontrollerte skjelving.

Åtte hylser

Samtidig fortsetter etterforskerne jakten på håndfaste bevis: Åtte tomhylser som ble funnet på åstedet i kårboligen, skal nå stå sentralt.

Alle disse har - på et tidspunkt - beviselig vært trykket ned i det samme magasinet som politiet fant i Lars Grønnerøds leilighet på Frogner i Oslo 2. juni.

Dette har Kripos slått fast med sikkerhet, ettersom det er en liten bulk på magasinet. Bulken har avsatt karakteristiske striper på hylsene. Grønnerød har kun én forklaring på dette:

At Per eller Veronica Orderud har presset patroner ned i magasinet - og tatt dem ut igjen - før han fikk magasinet i bytte sammen med en 22-kaliber pistol, mot at de fikk en 38-kalibret revolver av ham.

På åstedet ble det funnet både prosjektiler og tomhylser fra en 38-kaliber revolver, men dette våpenet leter politiet fortsatt etter.

Prutet på prisen

Ifølge Grønnerød fikk Orderud revolveren - som trolig er en Colt - innpakket i en oljet fille, muligens ei t-skjorte som politiet forsøker å oppspore.

- Per Kristian betalte 4000 kroner i tusenlapper for våpenet. Han forsøkte først å prute, forklarer Grønnerød. Han skal ha oppfattet bonden på Orderud som gjerrig.

Inntrykket av Per som gjerrig blir sammenholdt med teorien om at han fjernet patroner fra magasinet som han ga Grønnerød under byttehandelen.

Grønnerød skal ha hatt et kjælenavn på revolveren han solgte Orderud - nemlig «Lillegutt».

Leter etter kuler

Grønnerød har forklart at han to ganger skjøt med «Lillegutt»:

Én gang sammen med Kristin i skogen mellom Enebakk og Oslo - og én gang mot et tre på Sollihøgda.

Dersom etterforskerne finner et prosjektil på et av disse stedene, kan de sammenlikne med 38-kaliberkulene fra kårboligen - og finne ut om de kommer fra samme våpen.

Hemmelig rom

Først 11. juni - ni dager etter at politiet fant magasinet i samme leilighet - ble den 22-kalibrede pistolen funnet i et hemmelig rom hjemme hos Grønnerød.

Pistolen i det hemmelige rommet er ikke drapsvåpenet.

Politiets eksperter skal - før Grønnerød fortalte om byttehandelen - ha konkludert med at det andre våpenet som ble brukt under trippeldrapet må ha vært en 357 Magnum eller muligens en Colt.

Etterforskerne mener dette kan være våpenet som Grønnerød skal ha gitt Per Orderud i mars, da han angivelig fikk 22-kaliberen og magasinet i bytte.