Per Ståle kan bli dømt

TV 2-journalist Per Ståle Lønnings intervju med gisseltakeren på Hjelmeland i programmet «Sentrum» ender etter all sannsynlighet i Pressens Faglige Utvalg. Det sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ser at Per Ståle uttaler i dagens aviser at «alle som hadde hatt muligheten ville gjort det samme». Det tror jeg faktisk ikke. De fleste journalister - heldigvis, ville ikke gjort det samme som Lønning gjorde, sier Kokkvold til Dagbladet.

Han har i dag sett innslaget på «Sentrum», der gisseltakeren blir intervjuet mens aksjonen fortsatt pågår. Kokkvold mener det ikke er relevant at denne saken endte lykkelig, uten den store dramatikken.

- Ingen, heller ikke Lønning som gjorde gisseldramaet til en del av sitt show, kunne vite at det endte slik, sier Kokkvold.

Frykter nye aksjoner

Kokkvold frykter at Lønnings opptreden kan føre til at lignende situasjoner gjentar seg.

- Det finnes tusenvis av desperate mennesker som nå kan ha fått et signal om hvordan man kan ta seg til rette.

- Enkelte hevder intervjuet, gisselaksjonen og koblingen mellom Lønning og Staff var nøye planlagt. Hva mener du?

- Jeg synes ikke det er riktig å spekulere om dette, men det er jo en del elementer her som ikke nødvendigvis bare er tilfeldigheter, svarer Kokkvold.

Selv om han mener det var galt av TV 2 å sende innslaget i går, er han åpen for at lignende intervjuer kan sendes på lufta i framtiden.

- Man må utøve skjønn fra sak til sak. Beslutningene som fattes må være resultat av nøye vurderinger. Innslagene må gjøres i opptak, de må redigeres før de sendes ut i det offentlige rom og de må gjennomgåes av redaktøren, sier generalsekretæren.

Kokkvold ser også for seg at politiet i en slik dramatisk situasjon kan komme til å be om et samarbeid med pressen. Også da måtte man vurdere tilfellet nøye.

Lignende sak

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Kokkvold regner med at det vil komme minst en klage fra noen av de involverte i gisselaksjonen. Det betyr at gisseltakeren selv, hans eks-kone, foreldrene til noen av barna i barnehagen, de ansatte der eller politiet kan klage på innslaget i TV 2. Det samme kan generalsekretæren i Norsk Presseforbund.

Kokkvold kan nemlig ta i bruk en initiativrett, noe som er gjort i en lignende sak tidligere. I 1996 intervjuet Radio 1 i Trondheim en mann som hadde forskanset seg i en hytte. Politiet reagerte mot stasjonen og hevdet den hadde satt politiaksjonen i fare som følge av intervjuet. Radio 1 ble den gang dømt for brudd på god presseskikk.

Les dommen mot Radio 1

Kokkvold sier til Dagbladet at han vurdere å benytte seg av initiavtivretten. Uansett regner han med at det kommer en klage til PFU i forbindelse med denne saken.