Per Ståle vitner for gisseltaker

STAVANGER (Dagbladet): Han er tiltalt for å ha slått og voldtatt kona si, og å ha tatt alle i Hjelmeland barnehage som gisler. I går gråt 39-åringen i retten, og nektet all skyld. Snart kommer Per Ståle Lønning for å gi ham gode skussmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalen tegner et grotesk bilde av nordsjøarbeideren fra Haugesund, som tok ti ansatte og 26 barn som gisler i mai i år. Mannens advokat, Tor Erling Staff, kaller gisselaksjonen «en siste, desperat handling fra en mann som ikke får være sammen med sønnene sine». Han tviler på om 39-åringen var tilregnelig.

Lønning skal vitne

- Muligheten er til stede for at han har handlet instinktivt. Det er nok symbolsk at han tok nettopp en barnehage, sa Staff i retten i går.

Staff kaller inn Per Ståle Lønning. Han vil bruke TV-kjendisen nærmest som et karaktervitne, enda Lønning har en svært begrenset kjennskap til gisselmannen. - Lønning har vært med på en del av hendelsesforløpet. Jeg er interessert i hvordan han opplevde tiltalte som person, sier Staff.

- Jeg finner det ikke unaturlig å bli kalt inn og har ingen problemer med det. Mitt inntrykk av mannen er faktisk godt, sier Lønning.

39-åringen som sitter på tiltalebenken i Ryfylke herredsrett, ser slett ikke ut som et monster. Lysluggen har et mildt, blåøyd utseende og leverer en velformulert beretning for sorenskriver Christian Fredrik Wyller. I går snakket han om kjærligheten for sin tidligere kone og deres to sønner på 11 og 13 år.

Gisseldramaet

  • 15. mai gikk en mann på 39 år inn i Hjelmeland barnehage og startet et gisseldrama.
  • Fortvilet over manglende samværsrett med sine to barn prøver han å true til seg slik rett. I 12 timer har han kontroll over barn og ansatte. Dramatikken toppet seg da han slapp til direkte på TV2 i Per Ståle Lønnings «Sentrum».
  • Klokka 22.10 overga han seg.

Svære problemer

- Jeg er en kjempegod far. Jeg ville bare ha en samværsordning som passet min jobb, hennes jobb og ikke minst guttenes behov. De ville være like mye med mamma som med pappa, sa tiltalte.

Store deler av gårsdagen gikk med til 39-åringens forklaring. Han fortalte om problemene som tårnet seg opp i ekteskapet, og som endte med at kona gikk fra ham våren 1999. Resten av året ble en lang og bitter kamp om barna. Faren vant omsorgsretten, men ble etter eget utsagn psykisk utslitt av at de to ikke kunne bli enige om en samværsordning som alle kunne leve med. Hans frustrasjon skal ha kommet til utløp i drapstrusler mot ekskona og hennes nye venn, vold og voldtekt av henne og til slutt gisselsaken.

SKAL VITNE: Forsvarsadvokat Tor Erling Staff har stevnet Per Ståle Lønning fra TV2s «Sentrum» som vitne.