Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Stian (35) bestilte iPhone. Fikk maisboks i posten

Kunne ha blitt verdens dyreste maisboks.

SVINDEL: Per Stian Aas Svendsen ble overrasket da han åpnet pakken hos posten. I pakken skulle det ha vært en iPhone. Foto: Privat
SVINDEL: Per Stian Aas Svendsen ble overrasket da han åpnet pakken hos posten. I pakken skulle det ha vært en iPhone. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var på en kjøp-og-salg-gruppe på Facebook at Per Stian Aas Svendsen kom over et innlegg der en person skulle selge iPhonen sin.

Men ganske tidlig i prosessen ante mannen fra Skien i Telemark ugler i mosen.

På Facebook-gruppa ble det satt i gang en budrunde på Apples nyeste telefon: en iPhone X med 258 GB. Aas Svendsen sendte selgeren en melding med et bud på 6000 kroner, men for å teste ham, sendte også kona hans melding til selgeren.

- Selgeren sa ja til mitt tilbud med en gang. Da kona sendte ham melding og spurte ham om å kjøpe telefonen, fikk hun ja hun også, sier han til Dagbladet.

BLE FORSØKT SVINDLET: Per Stian Aas Svendsen. Foto: Privat
BLE FORSØKT SVINDLET: Per Stian Aas Svendsen. Foto: Privat Vis mer

Ulike historier

Selgerens svar på hvorfor han skulle selge telefonen var derimot ulik. Historien kona fikk servert var at det var dødsfall i familien, mens Aas Svendsen fikk høre at han var student og trengte pengene.

Skiensmannen forteller at han også stusset over hvorfor han skulle få kjøpe telefonen, når det høyeste budet på Facebook-siden var opp i 14 000 kroner, skriver Telemarksavisa, som også har omtalt saken.

Aas Svendsen fikk beskjed om at han skulle få kjøpe telefonen og da han fikk et postoppkrav ble han overrasket - enda mer overrasket ble han da han åpnet pakken på det lokale postkontoret i Skien:

I eska lå det en maisboks.

Nå kan selgeren vente seg en politianmeldelse, advarer han.

Selgeren bekrefter i en noe usammenhengende kommentar at Aas Svendsen «kjøpte en boks med mais», uten at han ønsker å si noe mer om saken.

Ugler i maisen

En annen grunn til at Aas Svendsen ante ugler i maisen, var at selgeren la ut samme annonse på to andre kjøp-og-salg-grupper på Facebook.

- Jeg var 100 prosent sikker på at det var lureri og det ble også raskt bekreftet da jeg så den lille sylinderen innpakket i sølvfolie, sier han og legger til at den ansatte på postkontoret trodde det var en farlig gjenstand.

- Hadde jeg betalt, hadde det blitt verdens dyreste maisboks, sier han.

35-åringen forteller at han kjøper og selger mye varer på nettet og oppfordrer folk til å sjekke referanser til folk. For eksempel kan det være en person du har kjøpt eller solgt ting av tidligere, som kan gå god for deg.

- Er det for godt til å være sant, er det ofte nettopp det, sier Per Stian Aas Svendsen.

For godt til å være sant?

Pia Cecilie Høst, jurist i Forbrukerrådet, er enig med Per Stian og sier at en dyr mobiltelefon til en brøkdel av prisen som regel er for godt til å være sant.

- Vi får nå og da henvendelser fra forbrukere som er blitt lurt på nettet og vi er opptatt av sikkerheten til folk når de er ute og handler. Vi har hørt om folk som har kjøpt en mobiltelefon av en annen privatperson og fått en pakke knekkebrød i stedet. Eller at selger fordufter så snart du har sendt pengene. Svindlere opererer særlig i bruktmarkedet for dyre og populære varer som mobiltelefoner og vesker. Å handle i nærheten, slik at du kan møte selger og undersøke og prøve varen er lurt, sier Høst til Dagbladet.

Hennes tips til netthandlere er å gjøre seg kjent med selgeren, for dess mer du vet, dess bedre er det.

For eksempel har Finn.no og andre såkalte markedsmøteplasser et krav om at man oppretter en profil hvor man blir vurdert og vurderer andre.

- Et tips er å sikre om telefonnummeret står på en person, eller ikke, men det er ingen garanti, sier Høst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!