Per-Willy Amundsen mener Tommy Robinson bør få asyl i Norge

I dag ble det klart at den tidligere EDL-lederen dømmes til ni måneder fengsel. Nå tar stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp) til orde for at han bør få asyl i Norge.

KRITISK: Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen mener Tommy Robinson er politisk forfulgt av britiske myndigheter.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISK: Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen mener Tommy Robinson er politisk forfulgt av britiske myndigheter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag ble islamkritikeren og den tidligere lederen for English Defence League (EDL), Tommy Robinson, fengslet i ni måneder, for samme forhold som har ført ham i stry tidligere også, nemlig ringeakt for retten.

Nå tar Per-Willy Amundsen, stortingsrepresentant for Frp, til orde for at den høyreradikale aktivisten bør innvilges politisk asyl i Norge.

«Tommy bør få asyl i Norge fordi Storbritannia har sviktet ytringsfriheten, han er politisk forfulgt», skrev han i et facebookinnlegg torsdag.

DØMT: Tommy Robinson, tidligere leder av den islamkritiske organisasjonen English Defence League, må sone ti uker av dommen. Foto: AP / NTB Scanpix
DØMT: Tommy Robinson, tidligere leder av den islamkritiske organisasjonen English Defence League, må sone ti uker av dommen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Satt på spissen

- Det er satt på spissen, men det er jo derfor vi har asylretten, nemlig for å ivareta de som blir politisk forfulgt, og det er vanskelig å oppfatte det som noe annet enn at Tommy Robinson blir politisk forfulgt. Jeg synes det er skammelig, men de viser hvilken vei vi er på, hvor helt grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet brytes på grunn av personers politiske meninger, sier han.

- Det som er åpenbart, er at når han er blitt straffeforfulgt på bakgrunn av juridiske teknikaliteter, er det vanskelig å sette det i sammenheng med noe annet enn hans politiske engasjement, sier Amundsen.

Raser mot facebook

Han raser også mot facebook, som han mener sensurerer personer som ytrer helt legitim støtte til Robinsons sak.

Og feier bort medier som konkluderer med at det ikke er reelt at Robinson er politisk forfulgt.

- Det er dessverre slik situasjonen har blitt, at mediene har omfavnet makta i stedet for å utfordre den. Dere gjør ikke jobben deres, sier Amundsen, som påpeker at det også gjelder Dagbladet.

Han får imidlertid ikke noe særlig støtte hos regjeringspartner KrF.

Stortingsrepresentant Torhild Bransdal (KrF) deler ikke Amundsens syn på at Robinson bør få asyl i Norge.

- Dette er helt uaktuelt. Asylinstituttet er for dem som virkelig trenger beskyttelse, sier stortingsrepresentanten i en sms til Dagbladet.

Hun uttalte seg først om saken til NRK.

Demonstrerte

Robinsons siste kommers med rettsappartet har fått mye oppmerksomhet, etter at han ble arrestert i mai i fjor, for å ha utvist ringeakt i retten.

Bakgrunnen var at han filmet fra utenfor rettslokale i Leeds i mai i fjor.

Ifølge the Guardian ligger han an til å måtte sone ti uker av dommen.

Nyheten om domsavsigelsen førte til massive protester utenfor rettslokalet i dag, skriver the Guardian.

Ifølge avisa måtte politiet bruke batonger og hjelmer for å forsvare seg mot flasker som ble kastet av den oppmøtte folkemengden.

Politiet måtte også gripe inn etter at journalister ble truet.

Faktisk.no lagde en gjennomgang av saken da rabalderet oppsto i fjor høst. Også da stilte Amundsen en rekke kritiske spørsmål.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer