Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Percy (27) skal henrettes på torsdag

Men kan bli benådet av høyesterett. Er han virkelig psykotisk, eller spiller han bare?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Percy Walton sitter på dødscella i fengselet i delstaten Virginia i USA og skal henrettes med giftsprøyte på torsdag. Men saken er nå til behandling i amerikansk høyesterett. Debatten om han virkelig er schizofren og mentalt tilbakestående, eller om han bare spiller, har rast i de ni årene han har sittet fengslet.

Forsvarerne beskriver Percy Walton (27) som en desillusjonert, psykotisk og schizofren mann som har mistet all kontakt med virkeligheten. Han har ingen eiendeler på cella si, bortsett fra en haug med salt- og pepperposer. Han sier sjelden noe, men bryter av og til ut i spontan latter. Og når han blir spurt om hva han tror vil skje med ham dersom han blir henrettet, svarer drapsmannen at han vil gå på Burger King.

Sa seg skyldig

I 1997 sa han seg skyldig i drapet på Jessie og Elizabeth Kendrick, et par i 80-åra, og 33 år gamle Archie Moore. Ofrene ble ranet og skutt i hodet. Liket av Moore ble funnet i et skap, dynket i parfyme.

- Politiet fortalte meg at pappa ble funnet på stua med ansiktet ned i teppet og hendene over hodet, som om han bad, sier Kendrick-parets datter Barbara Case.

Ifølge høyesterett er det grunnlovsstridig å henrette psykisk syke og mentalt tilbakestående personer, men de har latt det være opp til hver enkelt delstat å definere hvem som er tilbakestående.

Tester som er blitt utført, viser motstridende resultater når det gjelder Percy Waltons mentale helsetilstand. Tester som ble tatt for ti år siden, plasserer Waltons IQ over grensa for å være tilbakestående, mens en test foretatt i 2003 viser at han er tilbakestående. En annen test viste at han er schizofren og psykotisk, og at han har en IQ på 66. Grensa for å definere noen som mentalt tilbakestående er en IQ-score på under 70.

Mann i hvit dress

Walton var tre dager fra å bli henrettet i 2003 da han fikk midlertidig benådning slik at ekspertene kunne finne ut av hans mentale tilstand.

I høringene som fulgte, vitnet en fengselsbetjent om at Walton ikke forlater cella si for å dusje, og at han hevder det sitter en mann i hvit dress på en grå boks på cella hans. Vakten fortalte at han må overbevise Walton om at fantasimannen er borte før han vil komme ut. Spesialistene hevdet at Walton er psykotisk og desillusjonert. Og mens advokatene argumenterte mot hverandre i retten, satt Walton og lo og pirket seg i nesa.

Retten fant til slutt at Walton skjønner hva dødsstraff innebærer, og at han derfor kan henrettes. Dommeren skrev at Walton er en mentalt svak, gatesmart mann som har villedet folk til å tro at han er gal. I ankesaken var sju av tretten jurymedlemmer enige om at dette var en riktig konklusjon.

Men ifølge forsvarer Nash Bilisoly har Percy Waltons mentale helsetilstand blitt så mye forverret at han ikke ville skjønne at han skulle dø, om han ble henrettet.

- Han skjønner ingenting om betydningen av det som skjer, sier advokaten.

- Han har ingen forståelse, fatteevne eller følelse.

Kan velge sprøyte eller stol

I Virginia kan fangene på dødscella bestemme selv om de vil dø ved giftsprøyte eller i den elektriske stolen. Standardprosedyren om fangen nekter, er giftsprøyte. I 2003 valgte Walton den elektriske solen. Senere fortalte han til AP at han ikke ante hvorfor han valgte dette.

- Jeg aner ikke. Jeg tror han mannen i blå skjorte ringet rundt et av ordene. Han kan ha vært rådgiveren min. Han spurte meg «elektrisk stol eller giftsprøyte?». Jeg sa jeg ville velge den elektriske stolen. Jeg vet ikke hvorfor. Jeg vet ikke hvorfor, sa han den gang.

Men Kendrick-parets datter Barbara Case (68) tror ikke Walton var gal eller mentalt tilbakestående da han drepte foreldrene hennes.

- Kanskje han bare er blitt ravende gal av å sitte på dødscella. Det vet bare Gud, sier hun.

MENTALT TILBAKESTÅENDE ELLER GOD SKUESPILLER?: Percy Walton (27) blir etter planen henrettet på torsdag.
DØDSKAMMERET: Percy Walton kan selv velge om han vil dø av en giftinjeksjon eller i den elektriske stolen. I 2003, da han etter planen skulle henrettes, men ble benådet på grunn av at myndighetene skulle utrede hans mentale tilstand, valgte han stolen. Velger han giftsprøyta denne gangen, havner han i et rom som det på bildet, som er fra et fengsel i Ohio.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling