Peres forsvarer Oslo-avtalen

Israels utenriksminister Shimon Peres forsvarer Oslo-avtalen, som han kaller det eneste grunnlag for fred med palestinerne. Dermed taler han statsminister Ariel Sharon midt imot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske regjering markerte i helgen sin harde holdning med flere aksjoner i de selvstyrte palestinske områdene. Sharon sa før helgen at Oslo-avtalen er «død og begravet», og «ikke eksisterer mer».

Peres er ikke enig. -Oslo-avtalen er det eneste vi har å bygge på i arbeidet for en framtidig fredsavtale med palestinerne, het der i en erklæring som den israelske utenriksministerens talsmann leste opp søndag.

Forhandlinger

- Ved å undertegne Oslo-avtalen erklærte palestinerne seg for første gang villige til å anerkjenne staten Israel innenfor dens grenser fra 1967. Dermed åpnet de for forhandlinger om fred, het det videre i denne erklæringen.

Den israelske regjeringens to fremste medlemmer ser dermed ut til å være på kollisjonskurs i holdningen til fredsprosessen, som nådde et høydepunkt med Oslo-avtalen i 1993. Dette gjennombruddet førte til at Peres, sammen med Israels daværende statsminister Yitzhak Rabin og palestinernes president Yasser Arafat, ble tildelt Nobels fredspris for 1994.

- Oslo-avtalen eksisterer ikke mer. Helt fra begynnelsen av har Arafats mål vært å utslette staten Israel, selv om det fantes naive mennesker som ønsket å la seg lure av ham, eller bedømte hans opptreden feil, sa Ariel Sharon. I et intervju som ble offentliggjort før helgen beskyldte han også araberlandene for å stå i veien for en fredsløsning i Midtøsten.

Svarteliste

Israel sende søndag ut en svarteliste over 12 politikere som ikke får delta på det første møtet i palestinernes selvstyreforsamling etter at intifadaen - opprøret - mot israelerne brøt ut for to år siden. Selvstyreforsamlingen er denne uken kalt sammen til møte i Ramallah på Vestbredden for første gang siden september 2000.

Parlamentarikeren Nabil Amr, som er tidligere medlem av Yasser Arafats regjering, sier han og hans kolleger ikke vil bøye seg for det han kalte et israelsk diktat. -Vi vil holde våre møter når og hvor og på hvilken som helst måte vi finner det best, framholdt i helgen Amr overfor nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere har parlamentarikere fra okkuperte områder på Vestbredden og i Gaza-stripen trosset israelernes blokade ved å delta i selvstyreforsamlingens debatter via toveis fjernsynslinjer. Denne metoden vil ifølge palestinske tjenestemenn også bli brukt denne uken.

NTB-Reuters-AFP