Peres krever nyvalg

Det israelske Arbeiderpartiet krever nyvalg etter at statsminister Ariel Sharon søndag led et sviende nederlag i Likud-partiets avstemning om tilbaketrekking fra Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Dette avslaget viser at en minoritet her i landet tvinger sin vilje på flertallet, og den eneste veien ut av denne situasjonen er å holde nyvalg, sier partiets leder Shimon Peres.

Han får støtte fra Zahava Gal-On som sitter i Knesset for Yossi Beilins nye parti, Yahad. Hun vil fremme forslag om å oppløse nasjonalforsamlingen og krever i likhet med Peres Sharons avgang.

Partiene på ytre høyre fløy legger ikke skjul på at de gleder seg over Sharons nederlag, og håper dette tvinger ham til å legge vekk planen om tilbaketrekking fra palestinske områder.

- Han må straks skrinlegge planen, sier Shaul Yahalom fra Det nasjonale religiøse partiet.

Effi Eitam, som sitter i regjeringen for partiet, mener Sharon umulig kan søke støtte verken i regjeringen eller Knesset for sin plan, all den tid hans eget Likud-partiet har forkastet den.

Det mener derimot visestatsminister Ehud Olmert, som hevder tilbaketrekkingen må gå som varslet.

- Vi har ikke noe annet valg enn å fortsette. Det israelske folk har ikke noe annet valg, om vi ønsker å redusere terroristangrepene, sier Olmert i en kommentar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.