Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Peres landet på Gardermoen

GARDERMOEN (Dagbladet.no): - Det er hyggelig å være hos gamle venner. Det sa Israels tidligere presidet Shimon Peres da han landet på Gardermoen i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper å kunne komme med et kreativt bidrag til den videre fredsprosessen, sa Israels tidligere statsminister Shimon Peres da han landet på Gardermoen i ettermiddag.

- Dette besøket er en seremoni. En markering av Oslo-avtalen, fortsatte Peres da han etter et møte med uteriksminister Thorbjørn Jagland hastet inn i en ventende bil utenfor Gardermoens militære flyplass.

Peres hadde det travelt med å komme seg inn til Oslo og forberede seg til kveldens markering.

Den tidligere statsministere måtte bryte sabbatens regler da han ble kjørt i kortesje inn til Oslo sentrum. Som jøde skal han ikke benytte seg av maskiner eller motoriserte kjørety fra klokka 18.00 fredag formiddag til 18.00 lørdag.

Nobelprisvinneren fra 1994, som nå sitter i statsminister Ehud Baraks regjering, sa han ønsket å presentere en israelsk vurdering av framtiden under sitt besøk i Oslo, som omfatter møter med både palestinernes leder Yasser Arafat og med Norges stats- og utenriksministere.

Peres sa seg enig med Israels justisminister Yossi Beilin, som fredag kalte Arafats diplomatiske rundreise til en rekke land de siste dagene for «bortkastet tid».

- Men å møtes ansikt til ansikt, slik vi skal gjøre i Oslo, er ikke bortkastet, understreket han.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Peres fått i oppdrag av statsminister Barak før Oslo-reisen å sette sammen «en liten diskret gruppe» av forhandlere for Israel, palestinerne og USA som kan fortsette å arbeide med å finne en løsning på Jerusalem-spørsmålet.

Yassir Arafat på sin side er forsinket til kveldes toppmøte. Han landet i Helsingfors i 18-tida, bare en halv time før han var ventet til Gardermoen. Hvor stor innvirkning dette vil få på kveldens program er foreløpg uvisst.

Etter plane skulle Arafat og Jagland ha holdt en felles pressekonferase klokka 20.00. Like etter skulle middagen, markeringen av Oslo-avtalen, ha funnet sted i Regjeringens representasjonsbolig. Det er foreløpig svært usikkert om denne tidsplanen holder.

MØTE: Utenriksminister Torbjørn Jagland møtte Shimon Peres på Gardermoen i ettermiddag.