Peres-senteret ga pris til styremedlem og bidragsyter

Fredsprisen til Terje Rød-Larsen er ikke den eneste Peres-senteret har gitt. Et annet styremedlem, som dessuten var bidragsyter, er også hedret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Januar 1999 mottok ekteparet Terje Rød-Larsen og Mona Juul en fredspris bestående av en statuett og tilsammen 100.000 dollar av det israelske Peres Center for Peace.

I motsetning til hva som tidligere er meldt er dette ikke den enste gangen senteret har gitt en fredspris. Senere samme år ga senteret en liknende pris til nå avgåtte generaldirektør for UNESCO, spanjolen Frederico Mayor.

Mayor leder nå et fredssenter i Madrid, men er i likhet med Terje Rød-Larsen også oppført som styremedlem i instituttet som har gitt dem prisen. UNESCO er blant bidragsyterne til Peres-senteret.

Ifølge UNESCOs pressetjeneste skal Peres ha sagt under utdelingen at dette er første gang senteret har gitt en pris. Prisen ble gitt for Mayors innsats for å gjøre UNESCO til et «respektert senter for ekte utrrykk for fred mellom forkjellige nasjoner, folk og kulturer».

Stor pris

Peres-senterets fredspris er registrert i en oversikt Den Norske Nobelinstituttets bibliotek fører over fredspriser verden over. Dette registrert inneholder over 300 forskjelliger fredspriser.

- Veldig mange av prisene inneholder et pengebeløp, men dette er ofte et mindre beløp. Det er ikke mange som gir så mye som en million, sier sjefsbibliotekar Anne Kjelling ved Nobelinstituttet.

Pengedelen av Nobels fredspris er var ifjor på ca. ti millioner svenske kroner.

PRISMOTTAKER OG STYREMEDLEM: Tidligere UNESCO-sjef Frederico Mayor, her i et bilde fra 1998 der han gir den nigerianske journalisten Christina Anyanwu en pressefrihetspris. Året etter fikk han en fredspris fra Peres-senteret, der han nå sitter som styremedlem. UNESCO er og en bidragsyter til instituttet.