Peres skjelte ut LO-Valla

Det som skulle være et kollegialt møte mellom medlemmer av norsk og israelsk Arbeiderparti, endte i totalt munnhoggeri på Stortinget i går. LO-leder Gerd-Liv Valla og Israels utenriksminister Shimon Peres ble hovedpersonene i seansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom 40 og 45 representanter fra Arbeiderpartiet, AUF og LO møtte i går den israelske Arbeiderparti-politikeren Shimon Peres på Stortinget.

De fikk oppleve krasse ord. Peres startet med å holde et innlegg, før det ble åpnet for spørsmål fra salen.

LO-leder Gerd-Liv Valla tok etter hvert ordet og fortalte om hvorfor LO oppfordrer til handelsboikott mot Israel. Hun viste også til at AUF har ønsket det samme, får Dagbladet fortalt fra kilder som var i salen.

Krasse ordelag

Vallas innlegg - og spørsmål - falt ikke i god jord hos fredsprisvinner Shimon Peres. I meget krasse ordelag ga han Norges mektigste kvinne en knallhard lekse:

- Jeg beklager å si dette i så harde ordelag, men før du snakker om slike saker, må du være mer informert. Dine synspunkter er basert på total uvitenhet. Det er totalt ugrunnet, og enhver dommer ville ha skaffet seg full oversikt før han avsa dom i en så komplisert sak, buldret Peres.

Sint

Dagbladet møtte utenriksministeren etter gårsdagens møte med Arbeiderpartiet og LO. Mens han i tidligere intervjuer stort sett har ordlagt seg i rolige former, var han synlig sint etter gårsdagens møte med Valla.

- Kvinnen fra fagforeningen oppfører seg som en høyesterettsdommer i krig og fred, uten å ha noen idé om hva som skjer... og hun satte i gang en boikott. Det er helt skandaløst. Jeg har aldri opplevd noe liknende... for først av alt må du kjenne til faktaene. Og de faktakorreksjonene hun ga, har ikke noe å gjøre med virkeligheten, sa en tydelig oppgitt Peres.

Ikke født i går

Peres er sterkt imot LO-boikotten. Og han er meget kritisk til Valla etter møtet i går.

- Opplever du den norske kritikken mot Israel som noe nytt?

- Jeg tror det er noe som ligger langt bak i tid. Jeg kjenner ikke kvinnens ideologiske bakgrunn, men jeg forstår at hennes synspunkter ikke ble skapt i går.

- Men hvorfor tror du hun sier dette nå?

- Jeg har ikke noen forklaring. Fagforeninger er vanligvis veldig forsiktige i sin dom. De vet hva forhandlinger er. Og plutselig, denne kvinnen... hevder at hun vet alt om alle og har alle løsninger. Det var merkelig for meg. Jeg har aldri opplevd noe liknende, sier Peres.

Sentimental

For Peres var det spesielt å være i Norge - ni år etter at han skrev under Oslo-avtalen.

Ifølge ham sjøl ble han sentimental ved tanken. Den gangen øynet man håp for en mulig fred mellom israelere og palestinere. I dag opplever de to folkene en voldsbølge som blir verre og verre.

Skjønn kvinne

Peres hadde også en beskjed til AUF-leder Eva Kristin Hansen.

- Jeg tror hun var leder i ungdomsorganisasjonen, og hette Eva. En veldig skjønn kvinne. Hun snakket bra, men forsøkte å si at vi måtte stoppe okkupasjonen. Jeg sa, min kvinne, vi forsøker veldig kraftig å bli kvitt okkupasjonen. Vi trenger ikke en ny leksjon om dette, sier Peres.

Ap-leder Thorbjørn Jagland, som har vært venn med Peres i mange år, var neppe særlig lykkelig over gårsdagens konfrontasjon.

Jagland sier det var Peres selv som ville ha møtet, og beskriver den israelske utenriksministeren som aggressiv mot Valla.

- Jeg ville ikke valgt den måten å argumentere på. Israel må forstå at den internasjonale opinionen reagerer på sin måte, sier Jagland.

Til Dagbladet sier han at han er fornøyd med at synspunkter brytes.

  • Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med LO-leder Gerd-Liv Valla i går kveld.
KRASSE ORD: Israels utenriksminister Shimon Peres sparte ikke på kruttet under møtet med Arbeiderparti-kolleger i går. LO-leder Gerd-Liv Valla fikk gjennomgå etter sitt innlegg i debatten om Midtøsten-konflikten.
KRITISK TIL ISRAEL: LO-leder Gerd-Liv Valla fortalte Peres hvorfor LO oppfordrer til handelsboikott mot Israel. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.