Peres stiller, med forbehold

Jerusalem : Shimon Peres har bestemt seg for å stille som kandidat i statsministervalget, men antyder at han kan trekke sitt kandidatur dersom det lykkes å få til en fredsavtale før valget, melder israelsk radio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Peres har bedt det moderate Meretz-partiet støtte hans kandidatur. Han blir da utfordrer både til sin partifelle i Arbeiderpartiet, fungerende statsminister Ehud Barak, og leder av opposisjonspartiet Likud, den omstridte Ariel Sharon.

Israelsk lov krever at en statsministerkandidat har støtte fra minst ti parlamentarikere fra en enkelt fraksjon. Meretz har ti plasser i Knesset.

Kilder i Meretz ville ikke kommentere radioens meldinger. Fristen for å melde seg som kandidat i valget går ut ved midnatt torsdag. Peres skulle møte partiets leder Yossi Sarid onsdag ettermiddag. Meretz-talsmenn har varslet at partiet vil avklare om de vil gi sin støtte til Peres innen fristen.

Barak ba tirsdag Peres om ikke å stille, fordi han frykter at det vil splitte venstresiden.

Peres tapte statsministervalget i 1996 for Likud-partiets Benjamin Netanyahu. Han ble tildelt Nobels fredspris for sin rolle i fredsforhandlingene med palestinerne, men har aldri vunnet et nasjonalt valg i Israel i løpet av sin 50 år lange politiske karriere.

Valget er berammet 6. februar.

(NTB-DPA-AFP)