Peres vil ikke overta Baraks kandidatur

Shimon Peres vil ikke erstatte Ehud Barak som kandidat foran statsministervalget i Israel i februar. Det til tross for at meningsmålinger viser at Barak er sjanseløs mot høyresidas Ariel Sharon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Barak er den kandidaten som ble valgt, og den kandidaten som vil lede oss til seier, sa Peres til avisa Jerusalem Post torsdag kveld. - Jeg venter ikke på noen annen mulighet. Alle partimedlemmene bør hjelpe ham. Det er ikke noe annet alternativ, sa Peres.

Israelsk radio meldte tidligere i uka at Peres og Barak hadde diskutert muligheten for at arbeiderpartiveteranen skulle overta som kandidat, men Peres betegner dette som «absolutt tøv».

Barak avviste også muligheten for å overlate kandidaturet til Peres tidligere i uka.

- Ikke i noen situasjon, ikke under noen omstendigheter kommer Barak til å trekke seg, og ingen person er autorisert til å uttale seg om dette på hans vegne, het det i en kunngjøring fra den avtroppende statsministerens kontor.

Peres og Barak møtte torsdag kveld i Tel Aviv for å diskutere partiets forestående valgkamp, og forkynte i fellesskap før møtet at de skulle «marsjere sammen for å sikre Barak seieren».

Alt tyder på at seieren i så fall vil glippe for partiet, ettersom høyresidas kandidat Ariel Sharon ligger rundt 20 prosent foran Barak på meningsmålingene.

Sharon-ledelse

I Jerusalem Posts måling svarer 40 prosent at de vil stemme på Sharon, mens 20 prosent sier de vil stemme på Barak.

Yedioth Ahronoth gjengir fredag en måling der 50 prosent sier de vil stemme på Sharon, og 32 prosent vil stemme på Barak.

Avisa Maariv viser til en Gallup-undersøkelse som gir Sharon en oppslutning på 44 prosent, mot 25 prosent for Barak. Denne målingen er den eneste som tyder på at Barak har innhentet noe av Sharons forsprang siden forrige uke.

- Vi har våre egne målinger som viser at Barak har redusert Sharons forsprang til 14 prosent, het fra Barak-leiren torsdag.

(NTB)