Peres vil løsne hærens grep på Arafat

Israels utenriksminister Shimon Peres ønsker at den israelske hæren skal slakke på beleiringen av palestinernes leder Yasser Arafat. Samtidig utvider hæren offensiven på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Peres advarer overfor israelsk fjernsyn mot å narre seg selv til å tro at man kan løse det kompliserte problemet gjennom en storaksjon, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Israelske militærkilder antydet at hæren vil gå inn i alle byer på Vestbredden steg for steg i jakten på militante palestinere. Mandag gikk Israel inn i Tulkarm og Betlehem. Israelske soldater skal ha gått inn i byen Qalqilya fra fire retninger og gikk fra hus til hus på jakt etter militante. Til sammen 500 palestinere skal være arrestert de siste dagene.

I Ramallah satt palestinernes leder Yasser Arafat på sitt kontor, der han har vært omringet av israelske soldater siden fredag, uten vann og strøm. Hæren sier den vil hindre at han komm uniserer med medlemmer av sin egen Fatah-organisasjon.

Utsendinger fra FN, EU, USA og Russland møttes i Jerusalem mandag for å diskutere situasjonen. Meldinger om at de også skal ha møtt Peres kunne ikke bekreftes.

Hindrer møte

Palestinernes informasjonsminister Yasser Abed Rabbo sier at Israel så langt har hindret de internasjonale utsendingen, inkludert FNs Terje Rød-Larsen, å få treffe Arafat. Sharons rådgiver Ranaan Gissin kommenterte situasjonen slik:

- Yasser Arafat er i isolasjon, og han vil bli der til terrortrusselen er over.

En gruppe på rundt 40 utenlandske fredsaktivister befant seg mandag inne på kontoret til Arafat, etter å ha trosset israelske varselskudd og tatt seg inn i det palestinske hovedkvarteret søndag. Aktivistene sier de vil være et menneskelig skjold mot de israelske styrkene som har overtatt mesteparten av hovedkvarteret. 11 andre fredsaktivister, inkludert den franske kjendisdemonstranten Jose Bove, er arrestert og vil bli utvist fra Israel, ifølge politiet.

Drepte kollaboratører

11 palestinere som var mistenkt for å ha samarbeidet med Israel, ble henrettet i byen Tulkarm på Vestbredden mandag, det høyeste tallet siden det palestinske opprøret begynte for 18 måneder siden.

To maskerte palestinere drepte åtte fanger som venter på å bli stilt for retten anklaget for å være kollaboratører, ifølge palestinske sikkerhetskilder. Tre andre palestinere mistenkt for det samme ble funnet drept andre steder på Vestbredden.

Minst tre palestinere skal ha blitt drept i Ramallah mandag, ifølge nyhetsbyrået AFP. Samtidig rykket israelske stridsvogner og styrker inn i byen Qalqilya på Vestbredden, som et svar på en rekke aksjoner fra palestinske selvmordsbombere. Til sammen 18 israelere er drept av selvmordsbomber etter at Israel gikk inn i Ramallah.

Søndag ble 15 personer drept og 40 skadd da en palestiner sprengte seg selv i lufta i den israelske byen Haifa. Til sammen fem palestinere har blåst seg selv i lufta bare den siste uka.

En israeler ble mandag skutt og drept av en palestiner i nærheten av den jødiske bosettingen Har Homa i utkanten av Jerusalem.

Kompromissløs

Sharon har lovt en kompromissløs krig mot terrorisme, og vil knuse en palestinsk voldskampanje han mener blir dirigert av Arafat. Mandag kveld hadde 17 palestinere blitt drept i den siste israelske offensiven. To israelske soldater er også blitt drept.

En 11 år gammel gutt være drept av israelske styrker i byen Rafah på Gazastripen, der det var ventet at en større israelsk offensiv er forestående.

Reaksjonene på Israels politikk overfor palestinerne har vært kraftige i muslimske land. Utenriksministere fra den Islamske konferanseorganisasjonen (OIC) som møttes i Kuala Lumpur, sa at Israels harde linje utgjør en fare for internasjonal sikkerhet.

Jordan, som sammen med Egypt er de eneste arabiske landene som har inngått fredsavtaler med Israel, vurderer å utvise den israelske ambassadøren i Amman.

(NTB-DPA-Reuters)

Shimon Peres.