KRITISK TIL KRONIKK: - Det er alltid behagelig å snakke om noen andre, og at noen andre er problemet. Men  påstandene svikter Listhaug alle kvinner og menn som lider at vi fortsatt er langt unna full likestilling i Norge, sier Inga Marte Thorkildsen om Sylvi Listhaugs kvinnekamp-kronikk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK TIL KRONIKK: - Det er alltid behagelig å snakke om noen andre, og at noen andre er problemet. Men påstandene svikter Listhaug alle kvinner og menn som lider at vi fortsatt er langt unna full likestilling i Norge, sier Inga Marte Thorkildsen om Sylvi Listhaugs kvinnekamp-kronikk. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Perfekt for FrP om folk tror vi er i mål med likestilling

Men det er vi ikke, mener Thorkildsen, som slakter Sylvi Listhaugs kvinnekamp-kronikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landbruksminister Sylvi Listhaug skrev i en kronikk i går at norsk kvinnebevegelse er veik og egoistisk.

Listhaug mener kvinner bør kjempe mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap, i stedet for lønn og barnehageplasser.

- Jeg mener man på norsk venstreside er veldig navlebeskuende og egoistisk, og bare opptatt av at kvinner i Norge har like muligheter som menn. Jeg mener vi må stå opp for dem i Norge og internasjonalt som ikke får lov til å bestemme over eget liv, kropp, eller hvem de skal gifte seg med. For de som ikke har de samme mulighetene, sier Listhaug til Dagbladet.

- Står fast i historien Hun forteller at hun har fått mange gode tilbakemeldinger på kronikken - men ikke alle er like optimistiske.

Anette Trettebergstuen (Ap) sa til Dagbladet i går at kronikken avslører Listhaug som historieløs.

Problemet til venstresida er at de står fast i historien, svarer Listhaug til dette.

- De befinner seg fortsatt på 60- og 70-tallet, og har ikke kommet seg videre fra kampen om 6-timerdsdagen og privatisering. I dag er det valgfritt hvor man vil jobbe, så de må komme seg videre. Vi lever i 2015, og har helt andre utfordringer i dag, sier Listhaug.

- Perfekt for FrP En annen som reagerer på flere av Listhaugs utsagn i kronikken, er Inga Marte Thorkildsen (SV).

- Jeg tenker at det ville vært behagelig for Listhaug og FrP hvis folk i Norge begynte å tro at vi er i mål med likestilling, og at det bare gjenstår å ruske opp i det muslimske miljøet. Det ville vært perfekt for Frp, sier Thorkildsen til Dagbladet.

- Det er alltid behagelig å snakke om noen andre, og at noen andre er problemet. Men med disse påstandene svikter Listhaug alle kvinner og menn som lider av at vi fortsatt er langt unna full likestilling i Norge, fortsetter SV-politikeren.

- Like muligheter Listaug sier hun absolutt mener det er langt igjen til likestilling i enkelte innvandrermiljø.

- Mange må i dag gifte seg med noen under tvang, eller blir omskåret og ødelagt for livet. Å endre dette mener jeg det er langt viktigere å kjempe for, enn for mer pensjonspenger og lønn for norske kvinner, sier landbruksministeren.

- Mener du at norske kvinner er likestilt norske menn?

- VEIK KVINNEKAMP: - Dagens kvinnebevegelse framstår som egoistisk, snarere enn solidarisk og som veik snarere enn modig, skriver landbruksminister Sylvi Listhaug i en VG-kronikk i dag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- VEIK KVINNEKAMP: - Dagens kvinnebevegelse framstår som egoistisk, snarere enn solidarisk og som veik snarere enn modig, skriver landbruksminister Sylvi Listhaug i en VG-kronikk i dag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener vi har like muligheter, men at hva vi velger varierer. Vi har mulighet til velge utdanning, yrke, interesser og å delta på ulike aktiviteter. Min definisjon er at likestilling er det den enkelte velger, sier Listhaug.

Vold og overgep SV's Thorkildsen kunne fortelle at hun kom rett fra Redd Barnas kampanjeåpning om seksuelle overgrep, og at hun opplever at det innen dette feltet er mange eksempler på at Norge er langt fra likestilt.

- For det første er en høy andel av norske jenter utsatt for seksuelle overgrep og voldtekt. Mange tør ikke snakke om det fordi de frykter at andre skal mene at de har skylda selv. Gutter som er utsatt for seksuelle overgrep er redde for å si noe fordi det går på tvers av hva vi forbinder med menn. Noen tror at gutter per definisjon ikke kan bli ofre for slikt. Derfor holder de i stedet kjeft, sier hun.

- Og om vi kommuniserer at vold og overgrep bare er noe innvandrere opplever, svikter vi alle dem som ikke har den bakgrunnen, fortsetter hun.

- Jeg har tidligere vært klar på at deler av venstresida, til dels også kvinnebevegelsen, har kommunisert for ullent om dette. Jeg mener det er blitt mye bedre, og i dag snakkes det mye om både tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Men vold og seksuelle overgrep er et problem som er mye større enn som så. Dette kan ikke gjøres til noe som bare handler om andres kultur, sier Thorkildsen.

- Totalt uakseptabelt Listhaug sier til Dagbladet at hun er enig med Thorkildsen i at det er behov for mer fokus på seksuelle overgrep.

- Jeg mener seksuelle overgrep er totalt uakseptabelt, og et problem vi som samfunn må ta ta grep om, sier hun.

I kronikken skriver hun at dagens kvinnebevegelse framstår som egoistisk, snarere enn solidarisk når det kommer til kvinneundertrykkende tradisjoner og praksis som ikke har rot i kristne, men muslimske miljøer.

- HUN TAR FEIL: Anette Trettebergstuen (Ap) i arbeids og sosialkomiteen er kritisk til Listhaugs kronikk. - Om noen skulle følge hennes logikk, skal man ikke være opptatt av noen hjemlige problemer fordi noen andre har det verre andre steder. Jeg mener Listhaug tar helt feil. Kvinnebevegelsen har alltid vært internasjonal og alltid gått foran og stått opp for de svakeste som trenger støtte, sier Trettebergstuen til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- HUN TAR FEIL: Anette Trettebergstuen (Ap) i arbeids og sosialkomiteen er kritisk til Listhaugs kronikk. - Om noen skulle følge hennes logikk, skal man ikke være opptatt av noen hjemlige problemer fordi noen andre har det verre andre steder. Jeg mener Listhaug tar helt feil. Kvinnebevegelsen har alltid vært internasjonal og alltid gått foran og stått opp for de svakeste som trenger støtte, sier Trettebergstuen til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer