Tar utradisjonelt grep:

- Perfekt for ham

Onsdag bekreftet republikaneren Ron DeSantis at han melder seg inn i kampen om å bli USAs neste president. Senere i kveld skal kandidaturet diskuteres i et intervju på Twitter med Tesla-milliardæren Elon Musk.

I KAMPEN: Guvernøren i Florida, Ron DeSantis, melder seg offisielt inn i kampen for å bli USAs neste president. Foto: AP Photo/Phil Sears/NTB
I KAMPEN: Guvernøren i Florida, Ron DeSantis, melder seg offisielt inn i kampen for å bli USAs neste president. Foto: AP Photo/Phil Sears/NTB Vis mer
Publisert

Ron DeSantis (44), som i dag er guvernør i delstaten Florida, annonserte onsdag offisielt sitt presidentkandidatur i USA.

Det er også varslet at han skal gjøre gjennom et intervju som skal sendes direkte på Twitter, med sjefen for det sosiale mediet selv, Elon Musk.

Intervjuet blir sendt onsdag klokka 18.00 lokal tid på østkysten i USA, noe som tilsvarer midnatt norsk tid. Bekreftelsen av kandidaturet kom imidlertid rundt 20.45 norsk tid.

Støtter ikke DeSantis

Musk gikk også selv ut i et intervju med Wall Street Journal på tirsdag og ga en smakebit på onsdagens Twitter-arrangement.

- Jeg skal intervjue Ron DeSantis, og det er litt av en annonsering han kommer med, sa Musk til Wall Street Journal ifølge AFP.

Musk sier at han imidlertid ikke støtter DeSantis.

- Jeg planlegger ikke på nåværende tidspunkt å støtte en bestemt kandidat, men jeg er interessert i at Twitter blir et slags bytorg, sier han til avisa, ifølge Reuters.

- Har politisk teft

Hilmar Mjelde, USA-ekspert og førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, sier til Dagbladet at DeSantis frir til noen spesifikke velgere når han velger å melde seg inn i president-kampen på Twitter.

- DeSantis signaliserer ganske enkelt at han tilhører «Twitter-høyre», og er deres presidentkandidat. Twitter er en hovedarena for den radikale, populistiske høyresiden, og Musk er blitt en ny helt for dem, sier han.

USA-eksperten mener også at DeSantis her skiller seg ut ved å være «nyskapende og ved å overraske».

- Det er alltid positivt i en presidentvalgkamp, og viser at han har politisk teft til å hevde seg i rikspolitikken, sier Mjelde og legger til:

- Historisk har suksessfulle presidentkandidater ofte evnet å bruke medier på en ny måte, som andre så etteraper. Det gjorde både Obama og Trump. Så dette er en lovende start for DeSantis.

MELLOMVALG: Republikaneren Ron DeSantis er en av nattens store seiersherrer og blir gjenvalgt som guvernør i delstaten Florida. Kommentator Marie Simonsen mener han er en av Trumps største trusler i det kommende presidentvalget i 2024. Video: Dagbladet TV / Reporter: Jostein Sletten Vis mer

Bush eller Walker?

Den 44 år gamle guvernøren ble i november gjenvalgt til sin andre embetsperiode som guvernør i Florida.

Og med hans stigende popularitet og evne til å samle inn penger fra sponsorer, regnes han for mange nå for å være Donald Trump sin største rival i kampen om den republikanske nominasjonen.

DeSantis har per nå samlet inn mer enn 100 millioner dollar, noe som tilsvarer omtrent 1 milliard norske kroner, til sin kampanje.

Samtidig kan han med sine 44 år trolig representere partiets framtid bedre enn Trump med sine 76 år.

Per nå ligger Donald Trump høyere enn DeSantis på meningsmålingene. Likevel påpeker Mjelde at Florida-guvernøren fortsatt har gode sjanser.

- Kandidater som ligger så høyt på målingene som DeSantis så tidlig, har gode sjanser, historisk sett. Men Trump ligger jo enda høyere på målingene, sier han og legger til:

- Spørsmålet er om DeSantis er den nye George W. Bush eller Scott Walker. Begge var guvernører og hete navn. Bush ble president, Walker floppet totalt som presidentkandidat.

- Perfekt for DeSantis

Nå merker også Trump sitt team på konkurransen fra den unge guvernøren.

- Å annonsere kandidaturet på Twitter er perfekt for Ron DeSantis. På den måten behøver han ikke å interagere med folk, og pressen kan ikke stille ham noen spørsmål, siger en ikke-navngitt rådgiver for Trump til Reuters.

Parallelt med offentliggjørelsen av presidentkandidaturet vil det bli sluppet en kampanjevideo og det blir også starten på et tre dagers langt arrangement i Miami der noen av DeSantis sine rikeste sponsorer vil bli orientert om kampanjen, ifølge AFP.

Fra og med neste uke står det i programmet til DeSantis at han skal besøke en rekke viktige delstater.

For Demokratene har president Joe Biden allerede bekreftet at han går til gjenvalg i presidentvalget som skal avholdes 5. november 2024.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer