Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Perfekt mamma-debut

Er du kvinne født i 1971? Da er du den perfekte førstegangsfødende, skal vi tro en ny amerikansk undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Endelig gode nyheter for dere kvinner og par som har prioritert dere sjøl og egne karrierer foran barnefødsler.

John Mirowsky, professor i sosiologi ved Universitet i Texas, har funnet ut at dette slett ikke er så dumt. Han har over flere tiår fulgt 2215 kvinner for å kartlegge faren for helseskader og død ut fra når en kvinne føder sitt første barn.

Nå har han - ikke så lite kontroversielt - konkludert med at 34 år er en kvinnes idealalder for å stifte familie.

Bedre helse

Mirowsky spurte kvinnene om de hadde kroniske helseproblemer eller andre problemer, som å gå i trapper, bøye seg ned, syns- eller hørselsproblemer. Han sjekket også dødsattester for å finne sammenhenger mellom tid for barnefødsler og kvinners dødelighet.

Ikke uventet viste studien at kvinner i 20-åra er mest fertile og biologisk klare.

Men de yngste mødrene fikk også størst problemer med helsa. Problemene etter første barnefødsel ble redusert gradvis fra 22 til 34 år.

Mer modne og god råd

-  Eldre mødre er mer modne og mindre engasjert i risikoatferd. De er også bedre etablert med høyere utdanning, har bedre økonomi og har et mer stabilt følelsesliv, sier Mirkowsky til den engelske avisa Daily Telegraph.

Fra 34 år går det den andre veien:

-  Da begynner problemkurven å stige ganske bratt igjen, særlig etter 40 år, sier Mirkowsky til Houston Chronicle.

Studien sier ingenting om eventuelle helseproblemer for barna som kvinnene får på de ulike alderstrinn.

Eksperter kritiske

Mange eksperter på fruktbarhet har allerede vært ute med skarp kritikk av John Mirkowskys funn.

Kritikerne påpeker blant annet at kvinner i 20-åra har langt lettere for å bli gravide enn sine eldre medsøstre, og at yngre førstegangsfødende også er mindre utsatt for komplikasjoner under svangerskapet.

-  Fertiliteten reduseres fra en kvinne er 35 år. Kvinner i denne aldersgruppa som er i ferd med å etablere familie, har det ganske travelt, påpeker Cecilia Pyper, seniorforsker i folkehelse ved Oxford University.

Mindre fruktbar

Tidligere er følgende dokumentert: Det tar dobbelt så lang tid å bli gravid for kvinner på 35 år enn for kvinner på 30 år. Kvinner på 40 år trenger fire ganger så lang tid.

Videre øker faren for spontanabort eller misdannelser på fosteret fra 30 år.

Hele Norges coronakart