Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Perfekt match

Sjelden ser vi et par som utfyller hverandre så godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ET FLOTT PAR

ville man nok ment, om det altså var slik at Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen var sammen, gift, hverandres mann og kvinne. Han, høy og mørk, et år eldre enn henne, med svakt gråstenk og sin fars sjarm. Hun, blond og fager, en tanke varmere i sin utstråling. Han, en tanke mer ansvarlig enn henne. Hun, noe mer engasjert enn ham. Begge utadvendte, muntre, lette å snakke med. Inkluderende av vesen. De færreste ville følt seg overflødige i deres nærhet. Ikke fordi de er konturløse og feier motsetninger under teppet. Slett ikke. De har begge sine meningers mot og ville på ingen måte underslå disse for å bevare en god stemning ved bordet. Men de ville hevde sine standpunkter og holdninger på en slik måte at meningsmotstandere likevel ikke føler seg angrepet eller ekskludert. Begge ville også kunnet fyre opp et lite slagsmål seg imellom, for litt seinere å svaie, tett omslynget, arm i arm hjem etter en vellykket fest. Om de altså hadde vært et par.

MEN DET

er de ikke. De er rivaler og konkurrerer om de samme velgerne. Skjønt, er det riktig? Har de ikke inngått en pakt om en strategisk arbeidsdeling for å dele velgerne mellom seg? Slik kan det se ut. På MMIs siste partibarometer for Dagbladet fosser begge partier fram. Ap får 28,2 prosent, fram 4,6 prosentpoeng, mens SV får 18,9, fram 2,3. Til sammen har de 47,1 prosent av stemmene. Vi må tilbake til september 1998, da Asia-krise i økonomien falt sammen med Kjell Magne Bondeviks sykdom, for å finne en høyere prosent for de to partiene til sammen. På Stortinget ville partiene fått 87 av 165 mandater, 21 flere enn i dag. Og likevel har ikke Ap større oppslutning enn etter «katastrofevalget» i 1999, som ble ansett som så elendig at Thorbjørn Jagland få måneder etter sa fra seg rollen som partiets statsministerkandidat.

SELV OM DET MEST

dramatiske utslaget på MMIs måling nå i mai er Ap's framgang, skyldes venstresidas styrke SVs stabile og høye oppslutning. Det oppleves som faretruende for Høyre, som brukte landsmøtet sitt for få uker siden til å mane fram skrekkbildet av et halvmarxistisk styre og en ødelagt økonomi. SVs framgang og betydelige størrelse oppleves også som et problem for Ap, særlig når de ligger for nær hverandre i oppslutning. På den siste målingen er imidlertid styrkeforholdet til å leve med for Stoltenberg og co. Ni prosents forsprang på Kristin skulle ikke framkalle maskulin angst på Youngstorget for å bli minst.

SÆRLIG IKKE

når de to appellerer til ulike grupper. Det viser bakgrunnstallene til dagens partibarometer. Mens Ap appellerer litt mer til menn enn kvinner, er det omvendt for SV. Mens Ap har best oppslutning blant velgere fra 40 år og oppover, har SV draget på førstegangsvelgerne. Folk med lavt utdanningsnivå er overrepresentert hos Ap, mens SV tiltrekker seg nesten hver fjerde med universitetsutdanning. SV slår an i Oslo og i Nord-Norge, mens Ap sanker godt på Østlandet utenfor Oslo og relativt godt i Midt-Norge, hvor SV står relativt svakere. I begge partier har over halvparten av sympatisørene det andre partiet som andrevalg. Sympatien for andre partier er forsvinnende liten i begge leirer, mellom 0,6 og 8,5 prosent ifølge MMIs måling.

HVIS VI SÅ

legger til at Ap ifølge samme måling har det største velgerpotensial på 36 prosent, og at SV har 25 prosent som høyest oppnåelige resultat, burde man kunne si at det blåser en venstrevind her i landet. Men vi skal ikke lenger tilbake enn til oktober i fjor for å finne at Høyre og Frp hadde enda høyere samlet oppslutning på Dagbladets partibarometer. Da hadde Frp 32,5 prosent og Høyre 15,5 prosent. Det svinger med andre ord kraftig i norsk politikk. Velgerne er troløse som aldri før. Og konjunkturømfintlige. I dårlige tider med høy arbeidsledighet og stor usikkerhet i økonomien, søker velgerne sosialdemokratisk trygghet. I vekstperioder er velgerne mer opptatt av frihet og nytelse enn av stabile rammer og forpliktende samhold. Akkurat nå er det konjunktur for Kristin og Jens. Og de vil trolig leve lykkelig til Carl I. Hagen kommer og tar dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media