Perfekt seksbarnsfar var perfekt spion

NEW YORK (Dagbladet): FBI-agenten Robert Phillip Hanssen levde et nøysomt forstadsliv utenfor Washington som aktiv katolikk med kone og seks barn. Nå risikerer han dødsstraff for spionasje for Sovjetunionen og Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom avsløringen: I 15 år har Hanssen vært dobbeltspion. Gevinsten var diamanter og over 12 millioner kroner.

Den 56 år gamle FBI-agenten ble arrestert søndag etter at han ble tatt på fersk gjerning i Foxstone Park i forstaden Vienna utenfor Washington DC. Han markerte ei lita trebru med hvit tape, la igjen ei pakke med klassifisert informasjon og ble arrestert. FBI fant seinere ei pakke med 50000 dollar innpakket i plast som var betalingen til Hanssen.

FBI begynte aktivt å etterforske Hanssen for drøye fire måneder siden. Da hadde han arbeidet i FBI i 27 år.

Naboene er sjokkert over at den hyggelige naboen - med en gammel bil og kirkegang hver søndag - nå kan vise seg å være en av USAs største spioner.

Ego-drevet

Siktelsen mot Hanssen bygger på to hendelser fra den kalde krigen. Hanssen skal i mars 1989 blant annet ha gitt opplysninger om USAs metoder for elektronisk overvåking.

Han skal i 1985 også ha avslørt tre KGB-agenter som dobbeltspioner som arbeidet for amerikansk etterretning. To av KGB-agentene ble henrettet, mens den tredje ble fengslet.

Hanssen karakteriseres som en lynende intelligent mann. Siden overforbruk av penger ville avslørt ham, spekuleres det nå på om det dreier seg om en mann som ble offer for sitt eget ego.

Hanssen var dyktig i sitt arbeid. Han kunne snakke russisk, og skal ha tilbudt Sovjet sine tjenester frivillig i midten av 80-årene. Eneste forklaring så langt er at han ville bevise at det gikk an å lure FBI.

Dødsstraff

Hanssen arbeidet med kontraspionasje i New York og Washington. De siste fem åra fikk han den viktige stillingen som FBIs representant i det amerikanske utenriksdepartementet.

Blir Hanssen dømt for forræderi, er strengeste straff døden. Så langt regner man med at han har gitt russerne viktige opplysninger om avlytting, tekniske operasjoner, metoder for kontraspionasje og viktig pågående etterforskning. Etter Sovjetunionens fall leverte Hanssen hemmelige dokumenter til SVR, som etterfulgte KGB.

Medsammensvoren

Hanssen er den tredje FBI-agenten som anklages for spionasje i organisasjonens historie. Etter at CIA-agenten Aldric Ames ble arrestert for spionasje for det tidligere Sovjetunionen i 1994, har amerikansk etterretning lett etter en person som de mener samarbeidet med Ames. Nå mener man at alt peker mot Hanssen.

Ames ledet CIAs kontraspionasje mot Moskva, og saken er den groveste spionasjesaken i nyere amerikansk historie.

I går karakteriserte FBI-sjef Louis Freeh Hanssen-saken som nesten like ille. Under kodenavnet «Ramon» klarte Hanssen å holde sin identitet skjult også for sine oppdragsgivere.

- Hanssen brukte alt han lærte av FBI til å lure FBI, sa en rystet Louis Freeh.

<B>ARRESTERT:</B> FBI-agenten Robert Phillip Hanssen hadde en fasade som gjorde ham til den perfekte spion.