Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Perfekte» boliger er overpriset

- En merkbar trend de tre siste årene, sier Sem og Johnsen-partner Christoffer Askjer om at prisene på leiligheter med balkonger og andre goder har skutt i været.

 Best ikke nødvendigvis best:  Christoffer Askjer i Sem og Johnsen mener det kan være lurt å kjøpe leiligheter som ikke er helt perfekte. Foto: Håkon Sæbø/FA
Best ikke nødvendigvis best: Christoffer Askjer i Sem og Johnsen mener det kan være lurt å kjøpe leiligheter som ikke er helt perfekte. Foto: Håkon Sæbø/FA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Jeg kjører scooter om sommeren og er på visninger hver bidige helg. Det jeg ser er at balkongene i Oslo svært sjelden blir brukt. Likevel føler folk at de må ha det, sier Christoffer Askjer, partner og daglig leder i Sem og Johnsen Eiendomsmegling, til Finansavisen.

Han har lang erfaring fra boligmegling på Oslos vestkant, og mener en trend har eskalert kraftig de siste årene: Boligkjøperne er villig til å strekke seg stadig lenger for det helt rette objektet, altså en bolig med balkong, peis, parkering og heis - og da for all del ikke i en trafikkert gate. Prisene på slike objekter kan strekke seg himmelvidt over «røkla».

Askjer kan vise til flere eksempler. Det typiske er fra Frogner-gaten Bygdøy allé, velkjent for sin temmelig omfattende gjennomgangstrafikk.

- Der ble det i juni solgt en leilighet på 177 kvadratmeter for 8,1 millioner kroner. I Løvenskiolds gate (noen hundre meter unna, journ. anm.) gikk nylig 178 kvadratmeter for 13,7 millioner, sier han, og mener skillet mellom de «optimale» og «suboptimale» leilighetene forsterker seg vel så mye på bakgrunn av gjensalgsfrykt som av faktiske boligkrav.

- Det du mener er at man heller kan bruke millionen man sparer på et bedre liv mens man bor i leiligheten, fremfor å automatisk tenke på videresalg?

- Det er én måte å tenke på. Du kan bruke millionen på andre ting, men etterhvert som boligprisene stiger vil folk også måtte prioritere annerledes. Jeg tror derfor at den relative differansen mellom «gode» og «dårlige» objekter vil krympe, sier Askjer til Finansavisen.

Han legger til at skillet er mye mindre kraftig for toromsleiligheter, der større konkurranse om objektene gjør at kjøperne aksepterer flere avvik fra det optimale.

- Men det er vel rasjonelt at en stille beliggende leilighet med peis, heis, parkering og balkong skal koste mye hvis det faktisk er en slik leilighet noen er villig til å betale enda mer for i neste omgang?

- Jo, min grunnoppfatning er at markedet fungerer aldeles utmerket. Det er ikke den store, grunnleggende siden i dette jeg peker på. Men de som går litt imot strømmen er gjerne de som får den største profitten, og slik det er nå mener jeg at leiligheter som mangler disse supergodene ofte er for billige. For meg fremstår det nå som om markedet ikke helt klarer å prise forskjellen mellom gode og dårligere objekter riktig, sier megleren til Finansavisen.

Flere nyheter Rekordsalg av nye boliger
Færre lokkepriser i Oslos boligmarked
- Formuesskatten er en rar, strategisk vurdering

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!