Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Periodesystemet har fått nye stoffer

Velkommen, ununtrium!

SKAPTE NR 113:  Kosuke Morita leder Riken-teamet som klarte å framstille det samme nye grunnstoffet tre ganger, og dermed fikk plass i Periodesystemet. Foto: Kazuhiro Nogi / AFP / NTB Scanpix
SKAPTE NR 113: Kosuke Morita leder Riken-teamet som klarte å framstille det samme nye grunnstoffet tre ganger, og dermed fikk plass i Periodesystemet. Foto: Kazuhiro Nogi / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alt du har lært er ikke feil, men nå er syvende rekke i Periodesystemet formelt fullført.

The International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) og  the International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP) har kontrollen på systemet vi kjenner fra naturfagstimene, som viser grunnstoffer etter økende atomnummer.

Tunge stoffer 30. desember annonserte IUPAC at kriteriene er oppfylt for oppdagelse av fire nye stoffer. De får numrene 113, 115, 117 og 118.

Saken ble først omtalt av The Guardian.

Alle de nye stoffene er syntetisk framstilt. Siden de er i den tyngre delen av systemet, eksisterer de bare i et øyeblikk, før de degenererer til andre stoffer.

Kosuke Morita leder det japanske Riken-teamet som nå har lyktes i å lage det samme stoffet tre ganger mellom 2004 og 2012. De har derfor fått navnegivningsrettigheter for element 113 i det periodiske system. Stoffet har fått det midlertidige navnet Ununtrium og forkortelsen Uut.

- Større enn OL-medalje Samarbeid mellom universiteter i USA og Russland står for de tre andre oppdagelsene. De har fått de midlertidige navnene ununpentium (Uup), ununseptium (Uus), og ununoctium (Uuo).

- For forskere er dette større enn en OL-medalje, sier tidligere president i Riken, Ryoji Noyori til The Guardian.

Sist vi fikk et nytt grunnstoff, var ifølge snl.no i 2010, da 117 ble tilfredsstillende framstilt.

Nye grunnstoffer kan oppkalles etter en forsker, et sted, et land, en egenskap eller mytologiske konsepter, ifølge The Guardian.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media