Perle-feber i Ålesund

OSLO/ÅLESUND (Dagbladet): Birgitte Lykke Nytun og Tor Nytun hadde et vennepar på middag. Til forrett serverte ekteparet selvplukkede blåskjell. Like etter satt hele selskapet og spyttet perler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var perler i nesten alle skjellene, forteller Tor Nytun, som aldri har opplevd liknende. Han har plukket blåskjell mange ganger før.

Perleblåskjellene fant han i Ellingsøyfjorden ved Breivika, sju kilometer utenfor Ålesund sentrum. Ekteparet bor like ovenfor fjærsteinene.

Vil på skattejakt

- Jeg plukket de skjellene som lå øverst i fjæra, selv om de var minst. Nå spørs det om jeg ikke må ta på meg vadestøvlene og vasse lenger ut. Der ligger de største skjellene, sier Tor Nytun, og får støtte av kona:

- Etter dette funnet har vi fått perlefeber. Fjorden skal utforskes!

Vennemiddagen lørdag kveld holdt imidlertid på å gå i knas:

- Vi holdt på å ødelegge tennene. Men innmaten var så god at vi fortsatte, forteller Tom Nytun. Og nesten for hvert skjell de satte tennene i, kunne de spytte ut en perle. Til slutt satt de to venneparene og så på en haug med bortimot 40 perler.

- Noen få skjell inneholdt flere perler. Men de fleste hadde bare én, opplyser Tom Nytun. Kona Birgitte forteller at fire-fem av perlene er hvite og helt nydelige.

En annen perle, stålgrå på farge, er perfekt rund.

- De fleste perlene har en skjevhet eller mangel på glans. Fargesjatteringene går fra nesten helt svart til hvitt, via sjatteringer i grått og beige.

Nå skal verdien sjekkes:

- Jeg tror ikke de er verdt mye. Men vi tar dem med til gullsmed i morgen, røper Birgitte Lykke Nytun.

- Artig funn

Jan Einarsen driver Atlanterhavsparken i Ålesund. Han betrakter ekteparet Nytuns funn som relativt sjelden:

- Det er ikke vanlig å finne perler i blåskjell. Dessuten er det ikke vanlig å finne bare én perle i hvert skjell, for vanligvis er det mange bittesmå som ikke er verdt å ta vare på. For å illustrere sjeldenheten kan jeg si at det går én perle på 300 skjell. Blant 300 perler kan du regne med å finne én som er fin.

Einarsen har ikke sett familien Nytuns perlesamling.

- Verdien på en perle avgjøres av både farge, glans, størrelse og kvalitet.
Einarsen legger til at perler finnes i både blåskjell og o-skjell i Norge. De kan dessuten finnes i ferskvann, i såkalte elveperleskjell.

<B>SKJELLSETTENDE FUNN:</B> 30-40 perler spyttet Birgitte Nytun og sønnen Andreas (5) ut lørdag kveld. Nå har Tom Nytun fått Klondike-følelsen, og skal undersøke fjorden nøyere.