Perler for svin

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge har gitt Robert Mugabe og Zimbabwe en milliard kroner i utviklingshjelp gjennom ti år. Først i fjor sommer frøs Norge den økonomiske hjelpen til diktatoren Mugabes vanstyrte land. Signalene om at Mugabe styrte mot stupet var allerede til stede i 1996. Utenriksdepartementet vet ikke om deler av pengene har havnet på hemmelige bankkonti i utlandet eller i lomma på korrupte medarbeidere - penger som skulle gått til de mange millionene som sulter og mangler medisiner. Ingen vet heller om utviklingsmidler er brukt til å inspirere Mugabes «krigsveteraner», som skamslår velgere foran presidentvalget 9. og 10. mars.
  • Nå har EU innført såkalte smarte sanksjoner mot Mugabe og 19 av hans nærmeste medarbeidere. Det innebærer at EU stenger dem ute, at de ikke kan ta ut penger i europeiske banker og at landet ikke får våpen fra EU. Valgobservatørene er trukket ut etter at lederen for EUs observatører, Pierre Schori, ble utvist for få dager siden. For seint, mener Mugabes motkandidat Morgan Tsvangirai.

Ingen tror Mugabe er interessert i å reise til Europa. Penger på hemmelige konti er høyst sannsynlig tømt, og valgobservatørene får umulige arbeidsforhold.

  • Utenriksminister Jan Petersen er bekymret for utviklingen i Zimbabwe, og forstår EUs reaksjoner. Norge velger likevel å beholde sine observatører i Zimbabwe. Årsaken er at opposisjonen i Zimbabwe ønsker at flest mulig valgobservatører blir i landet. Amnesty International råder også valgobservatørene til å bli. Uansett handlingslammelse trenger opposisjonen vitner til et valg som kan gi Mugabe seks nye år.
  • Robert Mugabe har forbeholden støtte fra Sør-Afrika og de andre SADC-landene. Retorikken hans om den hvite fare slår inn. EU har derfor spilt ut sitt kort for å utfordre. Kortet er ikke særlig sterkt. Også USA vil innføre sanksjoner mot Zimbabwe - uten at det vil bety stort. Robert Mugabe har fått herje fritt for lenge. En hel verden synes å være tvunget til å se at landet som i 1980 ble sett på som Afrikas håp, ender opp som Afrikas katastrofe.