UTEN JOBB: Dagbladet har snakket med et knippe av de mange tusen nordmenn som er permitterte som følge av coronakrisen. Blant disse er Torill Evensen (t.v), Torhild Løkken og Robin Lund. Foto: Privat
UTEN JOBB: Dagbladet har snakket med et knippe av de mange tusen nordmenn som er permitterte som følge av coronakrisen. Blant disse er Torill Evensen (t.v), Torhild Løkken og Robin Lund. Foto: Privat Vis mer

Dagpenger:

Permittert: Måtte hente mat på Frelsesarmeen

Over hele landet venter permitterte nordmenn på penger fra NAV.

Publisert

- Jeg gikk til Frelsesarmeen i slutten av måneden for å hente mat, sånn at jeg ikke sulta, forteller Torill Evensen (51) til FriFagbevegelse.no.

Dagbladet har vært i kontakt med Evensen, som godkjenner at Dagbladet gjengir sitater hun har gitt til FriFagbevegelse. De siste ukene har over 400 000 personer søkt om dagpenger fra NAV fordi de er blitt permittert eller oppsagt som følge av coronarammede arbeidsplasser.

Fredag 12. juni viste tall fra Nav at det er utbetalt 2,2 milliarder kroner i lønnskompensasjon til permitterte. Over 100.000 permitterte har fått kompensasjon.

Først i juli regner de med å være à jour med utbetalingene, til tross for at Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har seksdoblet behandlingskapasiteten.

Dagbladet har vært i kontakt med et knippe av dem som er rammet.

- Med lua i hånda

Torill Evensen har vært permittert fra sin jobb på Comfort-hotellet på Flesland siden 12. mars. Som helt fersk i jobben, var hun blant de aller første som måtte gå da coronakrisen rammet.

Dagpengesøknaden ble sendt morgenen etter at permitteringsvarselet kom. Som lavtlønnet har hun ikke oppsparte midler, og resten av måneden måtte hun klare seg på lønna hun hadde tjent opp i begynnelsen av måneden.

VENTER PÅ DAGPENGER: Torill Evensen har måttet hente mat på Frelsesarmeen i påvente av penger fra Nav. Foto: Privat
VENTER PÅ DAGPENGER: Torill Evensen har måttet hente mat på Frelsesarmeen i påvente av penger fra Nav. Foto: Privat Vis mer

Men det var ikke mulig.

Det var da hun måtte ty til Frelsesarmeens tilbud.

51-åringen har selv jobbet på matsentralen, og er derfor godt kjent med systemet. Det gjorde nok at beslutningen føltes litt lettere, mener hun. Likevel legger ikke 51-åringen skjul på at det var en tøff beslutning å ta.

- Du står med lua i hånda … For meg som kjenner systemet, er det kanskje ikke like nedverdigende, men jeg fikk kjenne på følelsen av å be om hjelp. Den følelsen er ikke så kul, sier Evensen til FriFagbevegelse.

Venter på lønnskompensasjon

For mange er det ikke bare forsinkelsen i søknaden om dagpenger som tærer på.

20. mars vedtok Stortinget at alle permitterte skulle sikres 20 dager med full lønn etter permittering gjennom en lønnskompensasjon. Arbeidsgiver skal betale de to første dagene, så skal staten ta resten, for å unngå store inntektstap for alle som brått måtte over på dagpenger.

Men ordningen er fortsatt ikke på plass. Det vil den først være i første halvdel av juni, har både beredskapsleder Yngvar Åsholt i Nav, samt Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen varslet.

I mellomtida er det bare å vente.

Torhild Løkken (59) er av de heldige som etter mer enn 40 år i arbeidslivet hadde oppsparte midler. De kommer godt med når lønnskompensasjonen nå lar vente på seg. Hun fortalte først sin historie til FriFagbevegelse og har også deltatt i «Debatten» på NRK.

Selv ble hun permittert 23. mars.

PERMITTERT: Torhild Løkken har levd mye på oppsparte midler etter at hun ble permittert 23. mars. Foto: Privat
PERMITTERT: Torhild Løkken har levd mye på oppsparte midler etter at hun ble permittert 23. mars. Foto: Privat Vis mer

Løkken er blant dem som nå har fått dagpenger fra Nav to ganger, men forteller om flere bekjente og permitterte kollegaer ved bilfabrikken Benteler i Raufoss som fortsatt venter.

- Det er kanskje aller verst for dem som har små barn, tenker jeg. De har ofte ekstra mye utgifter og er kanskje i tillegg i nyetableringsfasen, sier hun til Dagbladet.

Hos bilfabrikken har så mange som 300 av 500 av de ansatte vært helt eller delvis permittert som følge av det kraftige fallet i etterspørselen. Av disse er det varslet at 50 personer vil bli sagt opp, forteller Løkken, som er både tillitsvalgt i bedriften og Ap-politiker i Vestre Toten.

- Frelsesarmeen her på Raufoss har opplevd en økning i matutlevering fra 30 personer til en 60-70 personer. Også på Gjøvik har de fortalt om en 50 prosent økning, så det er liten tvil om at folk har det tøft økonomisk nå.

- Usikkerheten verst

DINE PENGER: - Feriepenger er ikke en gave fra arbeidsgiveren, men noe du har krav på, fastslår arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han råder bedriftene og arbeidstakerne til å snakke sammen og finne lokale løsninger. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

En 38-åring fra Rogaland, som ønsker å være anonym, forteller til Dagbladet at han har stått i dagpenge-kø siden 19. mars.

- Det er ikke noe hyggelig, og dagene blir lange. Det blir mange tanker og bekymringer, sier han.

- Heldigvis har jeg samboer som er i full jobb, men det holder hardt, sier småbarnsfaren.

Han er ikke imponert over informasjonen han har fått fra NAV.

- Når jeg ber om hjelp, blir jeg bare henvist til nav.no. Jeg hadde helst sett at de sendte ut SMS eller e-post for å holde oss litt oppdatert på status, sier han.

Olav Vik (52) har vært permittert fra sin jobb som lagermedarbeider siden 25.mars. Han forteller til Dagbladet at usikkerheten er noe av det verste med å vente på at Nav skal få behandlet dagpengesøknaden.

Det å ikke vite om han i hele tatt får noe, og eventuelt når han får penger, hvor mye han får og hvor lenge han vil få dagpenger, tærer på.

- Så langt har det på en måte gått rundt økonomisk da mars-lønnen, som ble utbetalt i begynnelsen av april, var nesten «normal». I begynnelsen av mai fikk jeg også tilbakebetalt 20.000 på skatten, selv om dette var penger jeg egentlig hadde tenkt å bruke i ferien, sier Vik til Dagbladet.

Ettersom han også gikk arbeidsledig store deler av fjoråret, får han heller ikke så mye feriepenger i år, forklarer han.

Bekymret

Den 12. mars satt Kaj Ask Bang (31) klar på Sola lufthavn. Han skulle ta morgenflygingen ut til Johan Sverdrup-feltet, men ble i stedet sendt hjem i påvente av ny mobilisering.

Slik ble det ikke. Sju dager seinere kom permitteringen på e-post.

PERMITTERT: Kaj Ask Bang (31) fra Haugesund ble permittert i mars. Fortsatt venter han på dagpengene. Her med kona Emine Camilla Bang (32) Foto: Privat
PERMITTERT: Kaj Ask Bang (31) fra Haugesund ble permittert i mars. Fortsatt venter han på dagpengene. Her med kona Emine Camilla Bang (32) Foto: Privat Vis mer

Søknaden om dagpenger ble sendt inn med en gang, forteller Bang. Selv om vi nå nærmer oss juni måned, har 31-åringen ikke fått svar på søknaden.

- Sparekontoen er tom og vi har måttet låne penger av familie, sier Bang om sin økonomiske situasjon.

For ikke lenge siden fikk han utbetalt forskudd på dagpengene, men Berg er også bekymret for en slik ordning.

- Personlig finner det veldig skummelt å motta forskuddet, ettersom jeg i dag ikke vet hva jeg vil få i dagpenger. I verste fall kan jeg måtte betale tilbake penger til Nav. Det blir vanskelig når alt av bufferkontoen er brukt opp, sier Bang til Dagbladet.

- At jeg også blir rådet til å søke sosialstønad finner jeg uhørt, ettersom dette burde være et tilbud til de som ikke har mulighet til å motta hjelp fra andre instanser, legger han til.

I begynnelsen av april ble også 18 år gamle Robin Lund permittert fra sin lærlingestilling hos Specsavers.

BEKYMRET: 18 år gamle Robin Lund ble permittert fra sin lærlingestilling og sier han har ventet to måneder på utbetalinger fra Nav. Foto: Privat
BEKYMRET: 18 år gamle Robin Lund ble permittert fra sin lærlingestilling og sier han har ventet to måneder på utbetalinger fra Nav. Foto: Privat Vis mer

Da forsvant lærlinglønna på i underkant av 10 000 kroner i måneden. Selv om han fortsatt bor hjemme, bidrar han både med litt husleie og til mat, i tillegg til andre utgifter som telefonregning og transport.

I denne perioden har han levd sparsommelig og på oppsparte midler. Han legger ikke skjul på at han er bekymret for økonomien og fortviler over situasjonen.

Enorm pågang

Lund forteller til Dagbladet at han skjønner Nav sin utfordring, men er likevel fortvilet over at det tar så lang tid før permitterte kan få utbetalingene de har krav på.

Selv om han nylig kom tilbake i 60 prosent lærlingestilling, er lønnen nesten halvert og strekker på langt nær til.

- Jeg får nesten ikke dratt på jobb på grunn av de økonomiske bekymringene jeg har, sier Lund.

NAV har tidligere forklart forsinkelsen med den enorme pågangen og forsinkelser i en ny søknadsfunksjon. De mottok mer enn hundre ganger flere søknader enn normalt, noe de forklarer som årsaken til de lange køene som har oppstått for å få behandlet dagpengesøknadene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer