Permittert med øyeblikkelig virkning

OS (Dagbladet.no): - Nå er jeg rimelig matt, sa Terje Søviknes til Dagbladet.no utenfor Os kommunehus tidlig i morges. Så gikk han inn og leverte sin permisjons-søknad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Søviknes ankom kommunehuset rett før klokka 08.30 i dag tidlig, var Dagbladet.no det eneste presseorganet til stede.

- Det var en tøff dag i går, sa han.

I morges tok Søviknes fly fra Gardermoen til Flesland. I løpet av den turen bestemte han seg for å søke permisjon som ordfører - og fra alle kommunepolitiske verv.

Søknaden ble behandlet som første sak på et lukket formannskapsmøte i formiddag - og øyeblikkelg innvilget etter avstemning.

Beslutningen om å innvilge permisjonssøknaden var enstemmig. Det hersker bred politisk enighet i formannskapet om at Søviknes tok en riktig beslutning.

Får støtte

- Dette var en ryddig og voksen avgjørelse av Terje, jeg satte pris på at han kom hit for å levere søknaden til kollegiet i stedet for å gjøre det på TV i går, sier leder i Os Frp Gustav Bahus til Dagbladet.no. Han har tillit til Søviknes og til hans vurderinger underveis.

- Det er viktig å erkjenne situasjonen men samtidig slå ring om ham som menneske. Vi gir ham det nettverket han trenger.

Bahus vil ikke svare på om han regner Søviknes som politisk død. Lisbeth Axelsen (H), som overtar ordførerstolen etter Søviknes, mener også han tok en riktig beslutning. Hun var forberedt på å overta ordførervervet til høsten, da Søviknes etter alt å dømme skulle på Stortinget.

- Det er som regel stort å overta et slikt verv. Denne gangen ble det litt kaotisk. I dag vil hun innkalle til et møte med personalet i kommunen. - Der vil jeg be om støtte videre og at vi får ro på oss fremover.

- Det svirrer i gangene, sier Axelsen.

Egen avgjørelse

Formannskapsmøtet i Os fortsatte med Lisbeth Axelsen (H) i ordfører-stolen.

-Jeg ble ikke bedt om å gjøre dette, det er min egen avgjørelse.

Så snart avstemmningen i formannskapet var klar, og Søviknes var innvilget permisjon, forlot han møtet.

Inne på ordførerkontoret tok han kontakt med Hordaland Fylkeskommune og underrettet dem om utviklingen.

Hjem til familien

På vei ned trappa til sitt eget kontor, ble Søviknes konfrontert med et fulltallig pressekorps. Deretter gikk han inn på sitt kontor, og ble der en time.

Da han kom ut redegjorde han for planene sine for resten av dagen.

- Jeg har en del praktiske gjøremål før jeg kan levere stafettpinnen videre. Jeg rydder ikke kontoret.

- Jeg må simpelthen ordne opp i en del avtaler før jeg kan gå hjem og ta meg av familien min. Utover det ønsket han ikke å gi noen kommentarer.

Fortsatt Stortings-kandidat?

Når det gjelder 1. plassen på Hordaland Fremskrittpartis Stortingslinje, understreker Søviknes at han foreløpig ikke har tatt stilling til om han skal trekke seg eller ikke.

- Jeg tar en ting av gangen, jeg skal skrive en tilsvarende søknad til Hordaland fylkeskommune. Listeplassen skal drøftes med fylkesstyret.

Dagbladet.no snakket med Terje Søviknes da han ankom kommunehuset i Os like før kl. 08.30 i dag.

-Nå er jeg rimelig matt, dagen i går var tøff.

Søknaden

Her er søknaden Søviknes leverte til Os formannskap i formiddag:

«Eg viser til at politiet i Telemark har igangsatt etterforskning i samband med påstander knyttet til min person. Slik saken står finner eg det riktig å søke fritak fra alle folkevalgte verv eg innehar mens politietterforskningen pågår. Eg ber om at denne søknaden vert handsama umiddlebart av formannskapet i høve kommunelova paragraf 13.»

Natt til i dag sendte Os Høyre og Os Fremskrittsparti ut en felles pressemelding. I denne heter det at:

«De nevnte partigruppene vil på det sterkeste beklage den oppståtte situasjonen, men finner det likevel riktig å fastslå at det politiske samarbeidet som er bygget opp omkring Solstrandavtalen står fast.»