Permitterte guider gratis

Stengte turistattraksjoner som følge av budsjettkrisa i USA.

STENGTE ATTRAKSJONER: Besøkssentret Fort Harrison  i Richmond National Battlefield Park er stengt fordi offentlige ansatte er permittert som følge av budsjettkrisa. Foto: AP//Steve Helber
STENGTE ATTRAKSJONER: Besøkssentret Fort Harrison i Richmond National Battlefield Park er stengt fordi offentlige ansatte er permittert som følge av budsjettkrisa. Foto: AP//Steve HelberVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Permitterte offentlige ansatte i USA stiller opp for å veilede skuffede turister som møter stengte museumsdører på grunn av budsjettkrisen.

Én gruppe tjenestemenn vil stille seg utenfor Smithsonian Museum of Natural History i Washington og dele ut brosjyrer om hvilke attraksjoner som er stengt, og hvilke som fortsatt er åpne.

Gratis guiding Guidingen skjer ubetalt i regi av arbeidstakerorganisasjoner for offentlige ansatte. Meningen er å veilede skuffede turister, som i mange tilfeller kommer langveisfra.

- Vi har kjørt hele denne veien, og når vi er framme, så får vi ikke en gang komme i nærheten av Lincoln Memorial, sier Laverne Clarkston (80) fra New Mexico.

Sperringer Den brede trappen ved Lincoln Memorial er stedet hvor Martin Luther King holdt sin berømte tale «I Have a Dream» i 1963. Nå har politiet satt opp sperrebånd for å holde folk borte fra minnesmerket.

Gjennom sperringene En gruppe amerikanske veteraner fra andre verdenskrig lot seg imidlertid ikke stanse av politisperringer da de tirsdag skulle besøke National World War II Memorial.

Med hjelp fra en gruppe republikanere fra Kongressen klarte de å ta seg gjennom sperringene.
- Vi har ikke reist så langt for ikke å slippe inn, sa en av veteranene fra Mississippi.Mange var i 80-årene og kjørte i rullestoler forbi barrikadene politiet hadde satt opp.

Ikke uunnværlige Mellom 800.000 og 1 million offentlig ansatte er blitt permittert som følge av at Republikanerne og Demokratene ikke klarte å bli enige om et provisorisk budsjett innen fristen 1. oktober.

I første omgang gjelder permitteringene såkalt «ikke-uunnværlige» ansatte. Blant dem som har fått denne merkelappen, er flesteparten av dem som jobber i miljøverndirektoratet EPA.

Stengte nasjonalparker De stengte turistattraksjonene omfatter alle USAs 401 nasjonalparker, Frihetsstatuen, Ellis Island og fengselsøya Alcatraz. I hovedstaden Washington stenger de mange Smithsonian-museene.Fly- og togtrafikken rammes derimot ikke, og undergrunnsbaner og busser i storbyene vil gå som normalt. (NTB)

STENGT: The Lincoln Memorial er en av attraksjonene som er stengt for besøkende på grunn av budsjettkrisa og permitterte offentlig ansatte. Foto: REUTERS/Jason Reed
STENGT: The Lincoln Memorial er en av attraksjonene som er stengt for besøkende på grunn av budsjettkrisa og permitterte offentlig ansatte. Foto: REUTERS/Jason Reed Vis mer