Svensk drapsgåte:

Pernilla (30) ble drept etter utdrikningslag

Pernilla Theorin (30) ble funnet drept i sin egen leilighet for 16 år siden. Nå har politiet funnet nye spor.

COLD CASE: Pernilla Theorin ble funnet drept i august 2006. Nå har nye DNA-spor dukket opp. Foto: Privat/Expressen
COLD CASE: Pernilla Theorin ble funnet drept i august 2006. Nå har nye DNA-spor dukket opp. Foto: Privat/Expressen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er 12. august 2006 og 30 år gamle Pernilla Theorin fra Avesta i Dalarna gjør seg klar for venninnens utdrikningslag.

Hun trer på seg svarte treningsbukser, drar en blå T-skjorte med gule kroner over hodet og snører på seg joggesko.

Jentegjengen på ti overrasker den vordende brud med en tur til Högbyns friluftsanlegg i byen Fagersta. Der skal de klatre og sno seg fra tretopp til tretopp.

Etter å ha gjennomført løypa flere ganger, drar venninnene tilbake til Avesta for å spise middag i sentrum klokka 18.

Det neste stoppestedet er den engelske puben Burning duck. Pernilla smiler og ler. Hun er i godt humør.

SMILER: Et av de siste bildene tatt av Pernilla Theorin. Foto: Privat/Expressen
SMILER: Et av de siste bildene tatt av Pernilla Theorin. Foto: Privat/Expressen Vis mer

Rundt midnatt forflytter utdrikningslaget seg videre til en nattklubb kalt Star. Pernilla støter tilfeldig på ekskjæresten. Det tidligere paret blir observert sammen i baren, hvor de har en lengre samtale.

Da klokka nærmer seg to på natta, og de sterke lysene skrus på, slår 30-åringen følge med eksen hjemover. Hun vinker farvel til sin tidligere kjæreste utenfor hjemmet hans, og tar fatt på den ti minutter lange spaserturen videre hjem til seg, hvor hunden Gismo venter.

Dagen etter blir Pernilla Theorin funnet død i sin egen, utbrente leilighet.

- Jeg tenker på henne hver eneste dag. Det har jeg lært meg å leve med. På den måten er hun fortsatt levende for meg, sa Pernillas far Alf Theorin til Expressen i 2012.

Drapsnatta

I de påfølgende dagene etter drapet meldte flere vitner seg for politiet. En mann hevdet å ha observert Pernilla utenfor hjemmet sitt nærmere halv fire på natta.

Et annet vitne har uttalt at han møtte på Pernilla, som sa at hun var ensom og ønsket selskap på vei hjem. Dette vitnet skal ha forlatt 30-åringen ved inngangen til leiligheten hennes.

Like etter seks på morgenkvisten hevdet et tredje vitne å ha hørt «rabalder og leven» fra Pernillas leilighet.

- Klokka ti over seks sto jeg rett utenfor døra hennes og hørte at det var veldig til liv der inne. Det hørtes ut som at en dør ble smelt igjen og låst. Jeg tenkte at det kanskje var et nachspiel, forklarte vitnet til politiet den gang, gjengitt av Expressen i august 2006.

En drøy halvtime seinere, klokka 06.38, fikk politiet inn melding om brann i Axel Jonsons vei.

ULØST: Politiet håper de nye funnene kan oppklare den 16 år gamle drapsgåten. Foto: Privat/Expressen
ULØST: Politiet håper de nye funnene kan oppklare den 16 år gamle drapsgåten. Foto: Privat/Expressen Vis mer

Pernilla ble funnet død i leiligheten. Klærne og skoene hun hadde hatt på seg dagen i forveien var sporløst forsvunnet. Obduksjonen viste at 30-åringen døde før brannen brøt ut.

Et familiemedlem uttalte få dager etter drapet at Pernilla skal ha følt at hun ble forfulgt i om lag en måned før hun ble funnet død.

- Jeg vet ikke om hun ble det, men det var sånn hun følte det, sa personen til den svenske avisa.

Flere personer har vært i politiets søkelys de siste 16 åra, og to menn har blitt både pågrepet og mistenkt. Likevel ble det aldri tatt ut noen tiltale i mangel på bevis - selv om politiet fant DNA på åstedet.

Nye DNA-spor

Nå har nye DNA-funn vekket den 16 år gamle drapsgåta til live igjen, melder radiokanalen P4 Dalarna.

Det svenske politiets cold case-gruppe har nylig mottatt to ferske prøvesvar, hvorav ett skal være interessant for etterforskningen.

- Ved hjelp av Nasjonalt rettsmedisinsk senter har vi finpusset etterforskningen av enkelte spor og innhentet nye bevis, sier politibetjent Mikael Nyqvist ved cold case-gruppa.

Han tør likevel ikke å si hvorvidt det nye funnet kan lede til en oppklaring.

- Det er for tidlig å si på dette stadiet, sier han til radiokanalen.

Det skal nå gjennomføres avhør av nye personer som tidligere ikke har blitt avhørt i saken, samt personer politiet har snakket med de siste 16 åra.

Nyheten om de nye DNA-funnene kom bare dager etter at det 26 år gamle, uløste drapet på svenske Malin Lindström kan se ut til å nærme seg en etterlengtet oppklaring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer