Pernille (9) reddet familien

Mens familien sov, ulmet det i veggen bak peisen. Snart var hele stua røykfylt. Men en våken niåring reddet familien sin fra å stryke med i brannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsbranner starter i pipa

Det hadde vært en småkjølig augustkveld. Familien hadde kost seg med fyr på utepeisen, som var bygd sammen med innepeisen.

Bålet var slokket, og familien gått til sengs. Mens så brøt brannen ut.

Til alt hell våknet Pernille tidligere enn vanlig.

Da hun åpnet stuedøra, veltet røyken ut. Hun fikk vekket de andre, som kom seg ut i en fart.

Da brannvesenet kom, var det lett å se hvor det brant. Røyken veltet fram bak brannmuren ved peisen.

- Vi hadde egentlig kjent røyklukt hver gang vi fyrte. Men det trodde vi skyldtes utette luker. Nå vet vi at det har glødet i veggen hver eneste gang vi koste oss med peisild, sier Jan Terje Johansen.

Familien kjøpte huset på Høybråten for fire år siden. Det var satt opp og eid av en byggmester, så Johansen mente at alt måtte være i orden. Men der tok han feil.

- Det var jo umulig å se at peisen var livsfarlig satt opp, sier han.

Nå skal peis og pipe mures opp igjen - av fagfolk. Fordi pipa og peisen ikke var godkjent, må Jan Terje Johansen dekke nesten halvparten selv.

Det synes han er drøyt når huset er fullverdiforsikret. Han regner heller ikke med å kunne få noe fra tidligere eier. Han har derfor ett råd å gi videre:

- Be mekleren om papirer som viser at ildstedet og pipa er godkjente. Det kan spare både liv og penger.

FULL FYR: Det kunne gått så mye verre. Det er trøsten for Jan Terje Johansen. Det var Pernille (9) som våknet og reddet familien.